İran suikast suçlamalarına tepkili

Dünya Haberleri —

  • İran ile ABD arasında suikast suçlaması nedeniyle gerilim yaşanıyor. İran, Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John R. Bolton'a yönelik suikast suçlamalarını reddediyor.

 

ABD Adalet Bakanlığı, İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Shahram Poursafi adlı kişinin İran'ın Ortadoğu'daki askeri operasyonlarını yöneten Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin Ocak 2020’de öldürülmesine misilleme olarak John Bolton’a suikast planladığını öne sürdü. 

FBI Poursafi’yi arıyor 

Mehdi Rezayi adıyla da bilinen 45 yaşındaki Poursafi’nin Bolton’a suikast planladığı ve suikastta olacak her bir kişiye 300 bin dolar teklif ettiği ileri sürüldü. Poursafi, suikast planıyla ilgili suçlamalar nedeniyle FBI tarafından aranıyor. Tahranlı Poursafi’nin şu an ABD dışında olduğu, yakalanması durumunda uluslararası bir cinayet planına maddi destek sağlamaya çalışmaktan yargılanacağı bildirildi. 

İran’dan yalanlama

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani ise Bolton’a yönelik suikast suçlamasının temelsiz ve hayal ürünü olduğunu belirterek, “Bu temelsiz suçlamalar ile İran vatandaşlarına yönelik atılacak her adıma karşı ABD’yi uyarıyoruz” dedi. Kenani ayrıca ABD’nin kendi işlediği cinayetleri unutturmak ve sorumluluk almamak için hedef şaşırttığını belirtti. 

Bolton anlaşmaya karşıydı

Muhafazakar dış politika uzmanı Bolton, İran konusunda aşırı tutucu olmasıyla biliniyor. ABD’nin 44’üncü Başkanı Barack Obama döneminde İran’la imzalanan nükleer anlaşmaya karşı çıkan Bolton, Donald Trump’ın ulusal güvenlik danışmanlığını görevinden 17 ay içinde istifa etmiş, daha sonra görev süresince şahit olduğu olayları bir kitapta anlatmıştı. 

 WASHINGTON/TAHRAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.