İran’a idam protestosu

Dünya Haberleri —

.

.

  • İran rejiminin 12 yıl önce idam ettiği Kürt tutsaklar; Şirin Elemhuli, Ferzad Kemanger, Ferhad Wekili, Eli Heyderiyan ve Mehdi Islamiyan şehadetlerinin yıl dönümünde unutulmadılar. 

Londra’da Pazartesi akşamı İran Elçiliği önünde bir araya gelen Kürdistanlılar, idam edilerek katledilen Kürt tutsakları anarken, İran rejimini de protesto etti. Kürdistan Özgür Yaşam Partisi’nin (PJAK) çağrısıyla yapılan eylemde; İran devletinin insanlık dışı politikalarına ve idam cezalarına sert tepki gösterildi. İran’ın Kürtlere yönelik baskıcı, inkarcı ve katliamcı tutumu kınandı. Ayrıca tüm baskılara rağmen Kürt halkının mücadelesi ve umudunun asla teslim alınamayacağı da ifade edildi.

Vahşette birinci sırada
İran dünyada idam cezalarında ilk sırada yer alıyor. İnsan hakları kuruluşlarına göre, İran'da sadece geçen yıl en az 333 kişi idam edildi. Son yıllarda idam edilenler arasında çok sayıda Kürt de var. İran Kürtlere dönük yoğunlaştırdığı idam politikasını 2007 yılında hayata geçirdi. Hasan Hikmet Demir idam edilen ilk PJAK’lıydı. 9 Mayıs 2010 tarihinde ise İran rejimi büyük bir insanlık suçuna daha imza attı ve 4 Kürt tutsağı birden idam etti. 28 yaşındaki Şirin Elemhuli ve Eli Heyderiyan PJAK gerillasıydı. Heyderiyan’ın idam cezası aldığı duruşma sadece 7 dakika sürmüştü. Kürt tutsaklar Tahran’daki Evin Cezaevi’nde ağır işkencelere de maruz kalmıştı. LONDRA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.