İran’a ilişkin nükleer endişe

Dünya Haberleri —

Nükleer materyaller

Nükleer materyaller

  • İran’ın yer altı tesisi Fordo’da yüzde 83.7 saflıkta uranyum parçacıkları tespit eden UAEA, inceleme sonuçlarını bir raporla kamuoyuna duyurdu. İran durumun münferit olduğunu, geçiş aşamasındaki değişkenlikten kaynaklandığını açıkladı.

İran'ın Fordo Nükleer Tesisinde inceleme yapan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) müfettişleri yüzde 83,7 oranında zenginleştirilmiş uranyum parçacıkları tespit etti. Böylece yüzde 90 saflık isteyen Atom bombası materyaline bir adım daha yakınlaşan İran, kasıt iddialarını reddetti. 

IR-6 Santrifüjü dönüştürüldü 

UAEA, Yönetim Kurulu üyesi ülkelerle her 3 ayda bir paylaştığı İran'ın nükleer faaliyetlerini ele alan raporunda, bu ülkede yüksek düzeyde zenginleştirilmiş uranyum parçacıklarının tespit edildiği bilgisine yer verdi. Raporda, müfettişlerin 21 Ocak'ta İran'ın yer altı tesisi Fordo'da iki kademeli IR-6 santrifüjünün daha önce beyan edilenden "önemli ölçüde farklı" bir şekilde yapılandırıldığını fark ettiği, buradan alınan numunelerin yüzde 83,7'ye varan saflıkta parçacıklar olduğunun belirlendiği kaydedildi.

Geçiş döneminde istenmeyen dalgalanma

Raporunda, "İran, ajansa zenginleştirme seviyelerinde 'istenmeyen dalgalanmaların' geçiş döneminde meydana gelmiş olabileceğini bildirdi" ifadesine yer verildi. Ajans ile İran arasında konunun açıklığa kavuşturulması için görüşmelerin devam ettiği de raporda ifade edildi.

Önceki raporlar İran'ın yüzde 60 oranında uranyum zenginleştirdiğini bildirmesine rağmen bazı uluslararası medya kuruluşları İran'ın yüzde 84 seviyesinde uranyum zenginleştirdiğine ilişkin 20 Şubat'ta haberler yayınlamıştı. 

5+1’den yüzde 3.67 şartı 

İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya (5+1) arasında 2015'te imzalanan Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşma, Tahran'a yüzde 3,67 uranyum zenginleştirme faaliyetini sürdürme izni veriyordu. İran, 22 Aralık 2022'de Fordo'daki uranyum zenginleştirme merkezinde uranyumu yüzde 60 zenginleştirmeyi başladığını açıklamıştı.

Grossi, Tahran yolunda

İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi’nin, önümüzdeki günlerde İran’ı ziyaret edeceğini duyurdu. 

İran’ın resmi haber ajansı IRNA’da çıkan bir habere göre Kemalvendi, ‘önümüzdeki birkaç gün içinde’ İran'ı ziyaret edecek olan Grossi'ye ‘resmi davet’ gönderdiğini söyledi. “Ziyaretin İran İslam Cumhuriyeti ile Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı arasında daha fazla iş birliği ve net beklentilerin anlaşılması için zemin sağlayacağını umuyorum” ifadesini kullandı. BRÜKSEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.