İran’da yeni grevler

Dünya Haberleri —

İran'da eylemler

İran'da eylemler

  • İran’da Jîna Amînî’nin katledilmesi ardından başlayan protesto gösterilerine toplumun bir çok kesimi katılıyor. Sokak eylemlerinin dışında geniş bir halk kitlesi tarafından sahiplenilen adalet ve değişim taleplerine emekçiler de grevler ile dahil oluyor. Otomotiv endüstrisi çalışanları ile işçilerini, kamyon şoförleri ve hemşirelerin grevine bir kaç günden beri tekstil ve çelik işçileri de dahil oldu. 

Salı günü, Tahran'daki Humeyni Hastanesinden bir grup hemşire ve Bandar Abbas Tekstil Şirketi çalışanları iş bıraktı ve greve gitti. Saif Khodro çalışanları, sürücüler ve kamyoncular grevlerinin dördüncü gününe girerken Bender Abbas’ta çelik işçileri greve gitti.

Sanayi işçileri 4. gününde

Rojhilatê Kurdistan ve İran’da kadınların jin, jiyan, azadî sloganı etrafından şekillendirdiği eylem ve protestolara sanayi işçileri tüm baskılara rağmen 4 gündür sürdürdükleri grev ile katılıyorlar. PJAK’ın devrim süreci olarak tarif ettiği halk direnişi üçüncü ayında devam ediyor. Petro-kimya, sanayi, hizmet ve gaz sektörü işçilerinin grevi İran’da yaşamı etkilemeye başladı. Devrim Muhafızları Ordusunun mülkiyetinde görünen fabrikalarda yapılan grevler yaşamlarına mal olma riskine rağmen 4. gününe girdi. 

Yeni grevler kapıda

Petrol sözleşmesi işçileri protestolarını organize eden konsey, Kangan ve Asaluyeh'in farklı departmanlarında çalışan işçilerin greve başlamaya hazırlandığını duyurdu.

Madkosh Bender Abbas Gondele Sazi (ham demir üretimi için yumuşak demir cevheri işleme tesisi) şirketinin çalışanları, taleplerinin karşılanmamasını protesto etmek için greve başladı.

Bu hafta başında 10 günlük grevlerine başlayan TIR şoförleri, grevlerine salı günü de devam etti. Şiraz, İsfahan, Sine, Bender Abbas gibi şehirlerde de kamyon şoförlerinin greve başladığı dijital medya mecralarında duyuruldu. Polis ve asker zoru ile çalışmaya götürülmeye çalışlılan işçi ve şöförler direnişe devam ediyor. 

Hemşireler iş bıraktı

Tahran Humeyni Hastanesi'nden bir grup hemşire de çalışmayı bıraktı. Hastane binasında bir araya gelen hemşire ve sağlık çalışanları “bize hakkımızı vermiyorlar" sloganları attı. SarmaAfarin şirketi işçi ve çalışanlarının grevi de üçüncü gününü tamamladı.

Öğrenci eylemleri süreklileşti

İran polisinin Jîna Amînî’yi katletmesi ardından eyleme başlayan üniversite öğrencileri protesto gösterilerini aralıksız sürdürüyor. Başta Sine’de Kurdistan Üniversitesi olmak üzere İran’ın bir çok kentinde üniversiteliler ders boykotu ve toplu gösteriler ile direnişe katılıyor. İran genelinde 11 üniversitenin öğrencileri dün de greve gitti ve insanlar Tahran, Sine, Golshahr, Kerec, Babolsar, Şino, Gonbad vb. yerlerde gece protesto gösterileri düzenledi.

İran’da can kaybı 448’e yükseldi

İran İnsan Hakları Örgütü (IHR), İran'da Jîna Amînî’nin katledilemsi ardından başlayan gösteriler ve protestolarda İran devlet güçlerinin öldürdüğü göstericilerin isimlerinin tespit edilebilenlerinin sayısının 448'e yükseldiğini açıkladı.

IHR’nin yayınladığı raporda en çok can kaybının Sistan-Belucistan olduğuna dikkata çekilirken son haftada 16 kişinin rejim güçleri tarafından katledildiğine yer verildi. İran’ın 31 eyaletinden 26’sına dair verilerin yer aldığı raporda, en fazla can kaybının Sünnilerin yoğunlukta olduğu Sistan-Beluçistan eyaletinde yaşanması dikkat çekti.

60 çocuk yaşamını yitirdi

Raporda, Sistan-Beluçistan’da 128, Kurdistan’da 53, Batı Azerbaycan'da 51, Tahran'da 43, Mazenderan'da 37, Kirmanşan’da 25, Gilan'da 24, Elborz'da 16, İsfahan'da 14, Huzistan'da 10, Fars’da 8, Rezevi Horasan'da 6, Zencan ve Doğu Azerbaycan'da 4'er, Merkezi, Kazvin, Hemedan ve Loristan'da 3'er, Kohgiluye-Buyer Ahmed, Erdebil, İylam, Buşehr, Hürmüzgan'da 2'şer, Simnan, Gulistan ve Kirman'da da birer göstericinin yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Hayatını kaybeden göstericilerden 29’unun kadın olduğu, 60 kişinin ise 18 yaş altı olduğu ifade edildi.

Ordu komutanı inkar etti

İran Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından Tuğgeneral Emir Ali Hacızade ise Tahran’daki bir üniversitede yaptığı açıklamada protesto gösterilerinde şu ana kadar güvenlik güçlerinin de aralarında olduğu 300'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

İranlı yetkililer öldürülen kişilerin güvenlik güçleri tarafından değil, "provokatörler" tarafından öldürüldüğünü savunuyor.

İran medyasına yansıyan haberlere göre, gösteriler sırasında 60'tan fazla devlet yaşamını yitirdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.