İran’dan endişe verici hamle

Dünya Haberleri —

İran Cumhurbaşkanı nükleer tesisleri denetliyor

İran Cumhurbaşkanı nükleer tesisleri denetliyor

  • İran, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) müfettişlerinin üçte birinin izinlerini iptal etti. Ajans İran’a kararından vazgeçme çağrısı yaptı.  

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEK), İran’ın faaliyetlerini doğrulamakla görevli müfettişlerinin yaklaşık üçte birinin görevden alınarak izinlerinin geri çekildiğini duyurdu. UAEK, İran’ın bu tek taraflı eylemini kınadı. UAEK, İran’daki müfettişler arasında en deneyimli olanların kendilerinin olduğunu kaydetti. İran’ın bu adımının Tahran’ın nükleer faaliyetlerini denetleme kabiliyetini engellediğinin altını çizdi.

KOEP’i tehlikeye atıyor
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Özellikle endişe verici olan şey, bu kararın, Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın (KOEP) (uygulanmasının) denetimi de dahil olmak üzere UAEA’nın doğrulama faaliyetlerini uygulama gücü üzerindeki doğrudan ve ciddi etkisidir.” 2015 yılında İran’ın nükleer programıyla ilgili uluslararası nükleer anlaşma (KOEP) imzalanmıştı.
UAEK Genel Müdürü Rafael Grossi yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “UAEK’nin İran’da rutin olarak yürüttüğü denetim faaliyetlerini etkileyen ve UAEK ile İran arasında var olması gereken iş birliğine açıkça aykırı olan bu orantısız ve benzeri görülmemiş tek taraflı eylemi şiddetle kınıyorum.”
Grossi, İran’ın kararını yanlış yönde atılan bir adım ve Tahran ile UAEK arasındaki ilişkiye bir darbe olarak nitelendirdi. İran hükümetini kararını yeniden gözden geçirmeye ve iş birliği yoluna dönmeye çağırdı. BRUKSEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.