İran’ın yeni oyunu

Dünya Haberleri —

.

.

  • İran devleti protestolar karşısında geri adım atarak ‘İrşad Devriyeleri’ni lağvetti. Ancak ‘Ahlaki güvenlik polisi’ ve ‘Başörtü Takip Kameraları’ yolda.

İranlı yetkililer, Rojhilatê Kurdistan ve İran halkının aylardır devam eden protestoları karşısında geri adım atarak Jîna Amînî’yi katleden ahlak polisi Gaşt-e Erşad (İrşad Devriyeleri), birimini lağvetti. Tahran'da 16 Eylül'de 22 yaşındaki Jîna Amînî’yi "uygunsuz başörtüsü" bahanesiyle göz altına alınıp öldürdü. Bu durum, halen devam eden ve yüzlerce kişinin yaşamını kaybettiği halk hareketinin de başlangıcı oldu.

“Ahlaki Güvenlik” Polisi

İran polisinin en yeni birimi olan “Ahlaki güvenlik polisi”, "İrşad Devriyeleri" için yeni bir doğuşu temsil ediyor. Geçen Haziran ayında İran'ın İdeolojik ve Siyasi Habercilik Teşkilatı Başkanı Ali Rıza Edyani, Ahlaki Güvenlik Polisi’nin kurulduğunu duyurdu. Ancak Ahlak Polisi Komutanı Albay Ahmed Mirzai'nin daha önceki basın açıklamaları, en az 3 yıl önce bu isimde bir birliğin varlığına işaret ediyor.

Mirzai basın açıklamasında şunları dile getirmişti: "Silahlı Kuvvetler Komutanı tarafından onaylanan yeni yapı, ahlak polisi kurulmasını da içeriyor. Hedef, ahlaki koruma ve normları ihlal edenlerle sistematik ve sürekli mücadeledir. Toplum, polisin toplumun değerlerini korumak için devrimci bir araç olarak hareket etmesini bekliyor”.

Başörtü takip kameraları

Geçen Eylül ayında, İran Parlamentosu Yargı ve Hukuk Komitesi Başkanı Milletvekili Musa Gazanfer Abadi, başörtüsü kurallarına uymayan kadınların izlenmesi için "İrşad Devriyeleri" yerine kameraların kullanılması çağrısında bulundu.

Çağrı, İran'daki “Emri’l bil-Maruf Nehy’il anil-Münker (İyiliği Emretme Kötülüğü Yasaklama) Komitesi" Sekreteri Muhammed Salih Haşimi Gulpeygani’nin halka açık yerlerde kadın kıyafetlerini izlemek için yüz tanıma teknolojisini kullanma projesini duyurmasının ardından yapıldı. Duyuruda Tahran'daki metro istasyonlarının pilot bölge olarak uygulamaya başlama olasılığına dikkat çekildi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.