İran’la müzakereler sonuçsuz 

Dünya Haberleri —

  • Viyana’da yapılan nükleer müzakerelerin ilk turundan sonuç çıkmadı. Ambargoların kaldırılmasında ısrarcı olan İran, taraflara iki ayrı taslak öneri sunarken, müzakerelere hafta sonu devam edilmesi bekleniyor.

İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin) ve Almanya arasında 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılması için müzakerelere 5 ay sonra yeniden başlanmıştı. Müzakerelere Almanya, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya ve İran’dan üst düzey yetkililer katıldı. Mayıs 2018’de tek taraflı olarak anlaşmadan ayrılan ABD ise görüşmelere dolaylı olarak katılıyor. İlk oturumu 29 Kasım’da yapılan müzakerelerde büyük bir ilerleme sağlanamadı. Taraflar müzakerelerin ilk turunu sonuçsuz bir şekilde tamamladı. Avusturya’nın başkenti Viyana’da yapılan nükleer anlaşma müzakerelerinin ikinci turuna hafta sonu devam edilecek. Müzakerelerde ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımların kaldırılması ile İran’ın nükleer anlaşmaya eksiksiz uymasının sağlanması konuları masaya yatırıldı. 

İran önerilerini sundu

İran’ın Başmüzakerecisi Ali Bakıri Keni, taraflara iki ayrı taslak öneri sunduklarını açıkladı. Müzakerelere katılan Avrupalı bir diplomat da kendilerine İran tarafından taslak metinlerin teslim edildiğini doğruladı. İran söz konusu tasarıları görüşmelerin dördüncü gününde masaya getirdi.

Taraflar değerlendiriyor

Konuya dair bir açıklama dün İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Saib Hatibzade’den de geldi. Tahran’da bir basın toplantısı düzenleyen Hatibzade, şunları söyledi: “Geçici ya da aşamalı bir anlaşma söz konusu değil. Karşı taraf İran'ın sunduğu metne hiçbir itirazda bulunmadı sadece değerlendirmeleri gerektiğini ve taleplerin hepsini karşılayamayacaklarını söylediler.” Hatibzade, müzakerelerin bitmediğini ve sadece bir ara verildiğini hatırlatarak, gerek duyulduğunda yeni öneri taslaklarının sunulabileceğini dile getirdi.

Hiçbir yol açılmış değil

Hatibzade, ilk turdan sonuç çıkmamasından ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya’yı sorumlu tuttu ve ekledi: "İran gerekli esneklik ile Viyana'ya gitti ancak karşı taraf lazım olan esnekliğe sahip değil. Nükleer anlaşmadan aşağı bir şeyi kabul etmeyiz ve bu anlaşmadan fazlasını da taahhüt etmeyiz. Yaptırımlar devam ediyor ve henüz hiçbir yol açılmış değil.”

Reisi: 2 ayrı birim kurduk

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi de dün devlet televizyonuna verdiği özel röportajda yaptıkları çalışmaları nükleer anlaşmaya göre yürüttüklerini ve bunun için karşı tarafa iki taslak sunduklarını yeniledi. Yaptırımların kalkması ve etkisiz hale getirilmesiyle ilgili iki ayrı birim oluşturduklarını ve konunun hükümetin gündeminde olduğunu belirten Reisi, şunları aktardı:

"Karşı taraf, müzakerelere katılmayacağımızı düşünüyordu. Onlara göre söyleyecek sözümüz yoktu. Fiili bir girişimde bulunmayacağımızı zannediyorlardı. İran müzakerelere güçlü bir şekilde katıldı ve 2 taslak sundu"

Reisi, ülke ekonomisini ve yeni yıl bütçesini nükleer anlaşmaya bağlamayacaklarını da ekledi.

İran ambargo kalksın istiyor

İran nükleer anlaşmadan kaynaklı sorumluluklarını tekrar yerine getirmeye başlamak için başta ABD olmak üzere kendisine uygulanan ambargoların kaldırılmasını talep ediyor. Taraflar, önce ambargoların kaldırılması ya da İran'ın anlaşma şartlarına uymaya başlaması konusunda şu ana kadar ilerleme sağlayabilmiş değil. ABD ve Batılı güçler, anlaşmaya dönmemesi halinde İran’a yönelik yeni ve daha sert yaptırımların gündeme geleceğini ifade ediyor.

VİYANA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.