İsrail ile BAE anlaşma sağladı

Dünya Haberleri —

.

.

  • İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) diplomasi, güvenlik, teknoloji, büyükelçiliklerin açılması, seyahat, yatırım vb. konularda anlaşmaya vardı. Anlaşma için Filistin, “BAE davamıza ihanet etti” derken, İran ise “stratejik aptallık” diye nitelendirdi. Türkiye ise BAE’yi tehdit etti.

İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), ABD aracılığıyla diplomatik ilişkileri başlatmak üzere anlaşma sağladı. BAE, Ürdün ve Mısır’dan sonra İsrail'i tanıyan ilk körfez ülkesi ve üçüncü Arap ülkesi oldu.

İsrail ile BAE, “Ortadoğu bölgesinde barışın ilerlemesini sağlamak” amacıyla anlaşma sağladı. Anlaşma ile her iki ülke arasında diplomatik görüşmeler başlayacak. ABD’nin aracı olduğu anlaşma için İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu "Bu İsrail devleti için tarihi bir gün" derken, Filistin yönetemi “Kudüs, Mescid-i Aksa ve Filistin davasına ihanet” ifadelerini kullandı.

Anlaşma kapsamında önümüzdeki haftalarda her iki ülke bir araya gelerek diplomasi, güvenlik, teknoloji, büyükelçiliklerin açılması, seyahat, yatırım vb. konularda anlaşmalara gidecek. ABD, İsrail ve BAE, ortak açıklama yaparak her üç ülkenin diplomatik açılımlar için birlikte çalışacağını belirtti. İsrail-BAE anlaşmasının Beyaz Saray'da önümüzdeki haftalarda düzenlenecek bir törenle imzalanacağı bildirildi. Anlaşma gereğince İsrail, Batı Şeria'nın bir bölümünü ilhak etmeyi öngören planını askıya alacak.

Kudüs ve Mescid-i Aksa davasına ihanet

Filistin Yönetimi, İsrail ile BAE arasında yapılan anlaşmaya sert tepki gösterdi. Anlaşmanın “Kudüs, Mescid-i Aksa ve Filistin davasına ihanet olduğunu” söyleyen Filistin yönetimi, BAE'deki büyükelçisini geri çağırdığını duyurdu. Yapılan yazılı açıklamada, “Bu adım Arap Barış Girişimi, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) toplantılarının ve uluslararası meşruiyetin kararlarını yerle bir etmektir. Ayrıca Filistin halkının haklarını, başta Mescid-i Aksa olmak üzere mukaddesatını görmezden gelmek ve 1967 sınırları üzerinde bağımsız bir Filistin devleti taleplerini görmezden gelmek demektir" denildi. Filistin yönetimi, Arap Birliği’ni acil toplantıya ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni ise kararından vazgeçmeye çağırdı. 

Gazze Şeridi’nin hakimiyetini elinde tutan Hamas da İsrail-BAE anlaşmasını reddettiklerini açıkladı.

İran: Stratejik aptallık

İsrail ile BAE arasında yapılan anlaşmaya bir tepki de İran’dan geldi. Anlaşmanın “Filistinlileri ve Müslümanları sırtından bıçaklamak” anlamına geldiğini söyleyen İran Dışişleri Bakanlığı, “utanç verici ve tehlikeli bir anlaşma” sözlerini kullandı. Anlaşmanın “stratejik bir aptallık’” olduğunu kaydeden İran, “Bu ancak, İsrail karşıtı cepheyi güçlendirir” vurgusunu yaptı.

Türkiye tehdit etti

Anlaşmaya tepki gösteren bir diğer ülke de Türkiye oldu.  Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “BAE'nin bu riyakar davranışını tarih de bölge halklarının vicdanı da unutmayacak ve asla affetmeyecektir" denildi. Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, “BAE ile diplomatik ilişkilerimizi askıya alabiliriz, büyükelçimizi geri çekebiliriz” tehditlerinde bulunarak, “Filistin’i hiçbir zaman yedirmedik, yedirmeyiz" ifadelerini kullandı.

İsrail’i tanıyan ilk körfez ülkesi

İsrail devleti, Mısır ile 1979'da, Ürdün ile de 1994'te barış anlaşması yapmış ve bu iki ülke İsrail’i tanıyan ilk iki Arap ülkesi olmuştu. Birleşik Arap Emirlikleri ise İsrail’i tanıyan ilk körfez ve üçüncü Arap ülkesi oldu. Anlaşmanın önümüzdeki haftalarda Beyaz Saray’da imzalanması bekleniyor.

ABU DABİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.