İsrail’de gösteriler artıyor 

Dünya Haberleri —

5 Mart 2023 Pazar - 16:15

İsrail'de ırkçılık karşıtı yapılan protesto

İsrail'de ırkçılık karşıtı yapılan protesto

  • İsrail tarihinin en ırkçı hükümetinin yargı ‘reformu’na karşı yapılan protestolar 2. ayını geride bıraktı. Filistin yanlısı İsraillilerde Tel Aviv, Hayfa, Batı Kudüs ve Netanya’da sokaklara çıktı. Göstericiler Bakan Ben-Gvir’e için ‘Suç Bakanı" (Crime Minister) pankartını taşıdı. 

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu'nun, yargıya müdahalesi ve ırkçı politikalarına karşı yapılan gösteriler ülkenin bir çok kentinde ve bir çok farklı kesimin katılımı ile sürüyor. İsrailliler bu hafta da başta Tel Aviv olmak üzere, Hayfa, Batı Kudüs, Birüssebi ve Netanya gibi büyük kentler dahil ülke çapında onlarca noktada sokaklardaydı. Başbakan Netanyahu’nun liderlik ettiği Likud partisinin kalesi sayılan Bat Yam gibi bazı küçük yerleşimler de ilk kez protestolara sahne oldu. Tel Aviv’de on binlerce protestocu Hükümet Kompleksi önünde toplandı. İsrail’in farklı sivil toplum örgütlerinden ve çeşitli sektörlerden temsilciler, meydanda kurulan sahnede demokrasi yanlısı konuşmalar yaptı.

Filistin yanılıları ve feministler

Sıklıkla ‘Demokrasi' ve 'Utanın' sloganlarıyla bölünen konuşmalarda, Netanyahu'nun Başbakanlığı aleyhinde, İngilizce "Suç Bakanı" (Crime Minister) yazılı pankartlara yer verilirken, “Demokrasiye açılan savaş” ve “Yargının bağımsızlığını koruyun” dövizleri taşındı. Tel Aviv mitingindeki protestocular arasında, aşırı sağcı partilerin yer aldığı hükümet koalisyonunun, Filistinlilere karşı ırkçı politikalarına ve kadın düşmanı politikalarına karşı çıkan aktivistler de yer aldı.

'Terörist Ben Gvir'

Netanyahu öncülüğündeki hükümet koalisyonun ortaklarından, aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir de göstericilerin hedefindeydi. Bazı protestocular, yol kapatma gibi eylemlere başvurulması hâlinde göstericilere sert müdahalede bulunması için polise talimat veren Bakan Ben-Gvir için "Terörist Ben Gvir" sloganları attı. Gösterilere destek veren önceki başbakan ve muhalefetteki Yeş Atid (Gelecek Var) partisinin lideri Yair Lapid de Twitter’den Ben-Gvir’i için “tehlikeli Tiktok palyaçosu” yazdı. TEL AVİV

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2023 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.