İsveç’te Türkiye protestosu

Dünya Haberleri —

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde

  • İsveç'ten bir heyet NATO görüşmeleri için Türkiye'ye gitmeye hazırlanıyor. Ülkede ise protestolar var. 

 

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, İçişleri Bakanlığı’ndan bir heyetin gelecek hafta NATO görüşmeleri için Türkiye'ye gideceğini bildirdi. Linde ülkesinin resmi haber ajansı TT'ye dün yaptığı açıklamada Türkiye ile yapılan müzakerelerin sorunsuz bir şekilde devam ettiğini söyledi. Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasını beklediğini aktaran Linde, "Ancak Türkiye'nin ne zaman onaylayacağını bilmiyorum. Geçen hafta New York'taki BM toplantısında, Türk meslektaşım Çavuşoğlu (Mevlüt) ile bir araya geldik. Müzakereleri gözden geçirdik, her şey iyi gidiyor. Biz anlaşmaya uyuyoruz" dedi.

Ziyaret 5-6 Ekim’de

Bir gün önce de Türk Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “İadelere ilişkin 5-6 Ekim tarihleri arasında İsveç’ten bir heyet ülkemize gelecek” açıklaması yapmıştı.

Türkiye ve Macaristan kaldı

Finlandiya ve İsveç’in NATO katılabilmesi için ittifakın 30 üyesinin tamamının onayı gerekiyor. 28 ülke katılıma onay verdi geriye sadece Türkiye ve Macaristan kaldı. Ancak Türkiye onay için 2 ülkeden muhaliflerin iadesini, YPG’ye desteğin kesilmesini ve silah ambargolarının kaldırılmasını şart koşuyor. Ankara, taahhütlerin yerine getirilmemesi durumunda, üyeliklere onay vermeyeceğini söyleyerek, şantaj yapıyor.

Erdoğan’a destek vermeyin

İsveç hükümetinin Erdoğan rejimine destek vermesi ise ülkede protestolara neden oluyor. Sol Partililer, Salı günü Stockholm’deki Türk Konsolosluğu önünden Parlamento binasına yürüyerek Türk devletinin Rojava ve Güney Kürdistan’a yönelik işgal saldırılarını protesto etti. 100’ü aşkın Sol Parti üyesi YPG, YPJ, PKK flamaları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ile “Rojava hava sahası uçuşa yasaklansın”, “Diktatör Erdoğan”, “Türk turizmini kınayın ve durdurun”,“Erdoğan’a destek vermeyin” yazılı pankart ve dövizler taşıdı. 

Silahlarınızla Kürtler katlediliyor

Konsolosluk önünde Türk devletini protesto eden Sol Partililer parlamento önünde ise “Sattığınız silahlar Kürtlere karşı kullanılıyor. Kürtlere karşı vahşet uygulanıyor ve kimse Kürtlerin meşru haklarından söz etmiyor. Buna sessiz kalamayız” mesajı verdi. 

Eylemde Afrika Hiphop grubu da şarkılarıyla eyleme destek verdi, Öcalan’ın özgürlüğünü talep etti. STOCKHOLM   

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.