İsveçliler NATO ve Erdoğan’a HAYIR dedi 

Yurt Dışı Haberleri —

İsveç’in Başkenti Stockholm'de miting ve protesto

İsveç’in Başkenti Stockholm'de miting ve protesto

Kürtler üzerinden NATO pazarlığı İsveç’in Başkenti Stockholm'de büyük çoğunluğu İsveçlilerden oluşan geniş katılımlı yürüyüş ve miting ile protesto edildi.

  • İsveçli sosyalist ve anti faşistlerin organizasyon ve katılımda aktif yeraldığı mitingde Kürtlerin pazarlık konusu yapılmasından duyulan rahatsızlıklar açıkça dile getirildi. NATO karşıtı bağımsızlıkçı bir siyasi çizgiye vurgu yapıldı.  
  • İsveç Sol Parti Gençliği adına konuşan Durry; "NATO'ya üyelik karşılığında Kürtlerin pazarlık konusu yapılmasına hayır diyoruz. Erdoğan gibi bir faşistle işbirliğine hayır diyoruz, bu emperyalist siyasete boyun eğmeyeceğiz" dedi.

NATO’ya üyelik karşılığında Türk devleti ile Kürtler üzerinden pazarlık yapan yeni İsveç hükümeti binlerin katıldığı bir yürüyüş ve miting ile protesto edildi. Uluslararası basının geniş yer verdiği protestoyu NATO karşıtı guruplar, İsveç Sol Parti, Hak ve Sosyalistler Partisi, İsveç DKTM, Rojava Komitesi ve anti-faşist guruplar birlikte organize etti. 

Başkent Stockholm’ün Norra Bangtorget parkında günün erken saatlerinden itibaren bir araya gelen binlerce Kurdistanlı ve İsveçli PKK bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerini açtı. Erdoğan öncülüğündeki Türk devlet faşizmine özel vurguların bulunduğu pankartların da taşındığı yürüyüş ve mitingde Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ayaklarında asılmış maketi bir el arabası üzerinde yürüyüş boyunca sergilendi. 

Faşiste faşist dediler

Norra Bangtorget Parkı'ndan yürüyüşe başlayan halk kentin ana bulvarlarından geçerek Medborgarplatsen meydanına kadar "Katil" ve "Faşist Erdoğan" sloganları ile yürüdü. Yürüyüşte İsveçli siyasi partiler ve guruplar kendi bayrak ve flamalarının yanısıra PKK, Öcalan ve YPG/YPJ flamalarını da taşıyarak taraflık vurgusu yaptı. Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İsveç Başbakanı Kristersson’un birlikte temsil edildiği karikatürlerde iradesizlik ve onur vurgusu öne çıktı. 

Yürüyüş kortejinin önünde Nej till NATO (NATO’ya hayır) pankartı ve çiçeklerle süslenmiş barış sembolleri taşındı. Kortejin geçiş güzergahında yere serilen bir Erdoğan posterinin üzerine basarak geçen yürüyüşçüler sık sık “Faşist Erdoğan” sloganı attı. Rojava Komitesi, NATO'ya karşıt gruplar, Hak ve Sosyalistler Partisi, Sol Parti, İsveç DKTM tarafından düzenlenlenen yürüyüş kortejine çevrede bulunanların yoğun ilgi ve desteği vardı. 

Hepimiz PKK’yiz

Medborgarplatsen meydanına ulaşan kortej ve meydanda hazır olanlar ile gerçekleştirilen miting meydanına asılan İngilizce We Are All PKK (Hepimiz PKK’yiz) pankartı önünde konuşmalar yapıldı. Miting’de görüşlerini ifade etme imkanı bulan bir çok kurum ve parti net mesajlar verdi. 

İsveç DKTM adına yapılan açıklamada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecrit karşısında CPT'nin sessizliği, Türk devletinin Medya Savunma Alanları'nda zehirli gaz saldırıları protesto edildi. Uluslararası Af Örgütünün de Kürt halkına yönelik NATO silahlarıyla uygulanan soykırım saldırıları karşısındaki pasif duruşu eleştirildi. 

Kürtleri pazarlık konusu yapmayın 

İsveç Sol Parti gençliği adına bir konuşma yapan Durry; "NATO'ya üyelik karşılığında Kürtlerin pazarlık konusu yapılmasına hayır diyoruz. Erdoğan gibi bir faşistle işbirliği yapılmasına hayır diyoruz, bu emperyalist siyaset karşısında boyun eğmeyeceğiz. Faşist Erdoğan'ın Türkiye'yi terör rejimiyle yönettiğini ve demokrat ve özgürlükçü kesimlere nasıl yaklaştığını herkes görmeli" diye konuştu.

İsveç’in başkenti Stockholm’de gerçekleşen ve 5 binden fazla kişinin katıldığı yürüyüşün ve miting İsveçlilerin, NATO’ya girişi adına Türk devlet politikalarına boyun eğmesine karşı yaptıkları en büyük gösteri oldu. Kortejin en önünde taşınan pankart en açık mesajı verdi. İsveçli sosyalistler ve demokrasi yanlıları "NATO'ya hayır, faşistle işbirliğine hayır" pankartı ile mesajlarını verdiklerini söyledi. 

Yürüyüşte "NATO üyeliğine hayır", "Jin jiyan azadî", "Terörist Erdoğan", "Katil Erdoğan," İsveç, Türkiye ile pazarlıktan vazgeç" "Abdullah Öcalan'a özgürlük" sloganları atıldı.

Medborgarplatsen meydanında yapılan konuşmalarda şunlar belirtildi: "Biz buradayız. İsveç’in tutumunu değiştir demek istiyoruz. Bir demokrasi ülkesi olduğunu söyleyen İsveç gibi bir ülke nasıl olur da Türkiye gibi bir ülke ile çıkarlar temelinde pazarlığa oturur? Nasıl olur da dünyadaki bütün Kürtler ve özgürlükçülerin gözü önünde Erdoğan gibi katil ve faşist biri davet edilebilir. Hakikaten bu utanç yeridir. Türk devleti, Kürt halkının insani haklarının çiğnenmesine İsveç'i de ortak etmek istiyor. İsveç Türkiye'nin taleplerine en baştan boyun eğmeseydi, bugün Türkiye ve faşist Erdoğan bu cesareti gösteremezdi.” STOCKHOLM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.