İsveçliler seçimini yaptı

Dünya Haberleri —

  • İsveçliler üç farklı seçimde oy kullanmak için Pazar günü sandık başına gitti. Sosyal Demokratların oy kaybetse de yarışı önde bitirmesi bekleniyor. 

İsveçliler dün üç farklı seçimde oy kullanmak için sandık başına gitti. Pazar günü hem siyasi parti ve bağımsız adayların yarıştığı parlamento seçimleri hem de bölge meclisi seçimleri ve belediye seçimleri yapıldı. Seçimlerde mecliste temsil edilen  Sosyal Demokratlar (S), Muhafazakarlar (M), İsveç Demokratları (SD), Merkez Parti (C), Sol Parti (V), Hıristiyan Demokratlar (KD), Liberaller (L) ve Çevre Partisi (MP) yarıştı. 

Ancak yarış asıl olarak göçmen karşıtı aşırı sağcı İsveç Demokratları ile iktidardaki Sosyal Demokratlar arasında geçti.

Anketler ne diyordu?

Sosyal Demokratların oy kaybetse de yarışı önde bitirmesi bekleniyor. Son anketler, Sosyal Demokratların yüzde 28’le birinci çıkacağını, aşırı sağcı İsveç Demokratlarının ise yüzde 20 oyla ikinci olacağını ve ana muhalefetteki ılımlı Muhafazakar Parti’nin ise yüzde 17 civarında oy alacağını gösteriyordu. 

Andersson'un ittifaka ihtiyacı var

Sosyal Demokrat Partili Magdalena Andersson'un ikinci kez başbakan olmak için ideolojik karşıtlık içinde olduğu Merkez Parti'den, Sol'dan ve muhtemelen Yeşiller Partisi'nden de destek alması gerekecek gibi görünüyor. Ancak Andersson Rojava’ya daha fazla yardım edilmesini savunan ve vekilleri destek için YPG bayrakları açan HDP’nin kardeş partisi Sol Parti’yle ittifak yapmayacaklarını açıklamıştı. 

Seçim öncesi Kürtlere mesaj

Seçimden bir gün önce ise Erdoğan rejimiyle Kürtler üzerinden anlaşma yaptığı için eleştirilen Andersson’dan çarpıcı bir açıklama geldi. Andersson, NATO üyeliği için Türkiye'yle yapılan iade anlaşması hakkında “İsveç vatandaşlığına sahip hiçbir Kürt Türkiye'ye teslim edilmeyecek. İsveç Başbakanı olduğum müddetçe her zaman Kürtlerin haklarını savunacağız” dedi. 

STOCKHOLM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.