İtalya'da aşırı sağ korkusu

Dünya Haberleri —

 Giorgia Meloni

Giorgia Meloni

  • İtalya’da Pazar günü yapılacak genel seçimleri, anketlerde önde görünen Giorgia Meloni liderliğindeki aşırı sağcı partinin kazanma ihtimali yüksek. 

 

İtalya erken genel seçimlere hazırlanıyor. Aslında genel seçimler önümüzdeki bahar yapılacaktı. Fakat Başbakan Mario Draghi'nin 21 Temmuz'da istifa etmesi sonrası solcu, sağcı ve merkezci partileri içeren büyük koalisyon hükümetinin dağılması erken seçimin önünü açtı. Seçimler 25 Eylül Pazar günü yapılacak. 

Anketlerde aşırı sağ önde 

Ülkede aşırı sağın yükselişe geçmesi ise endişelere neden oluyor. Zira son anketlere göre, Giorgia Meloni liderliğindeki ana muhalefetteki aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri Partisi (FdI) ilk sırada görünüyor. Parti bütün anketlerde yaklaşık yüzde 25’le önde gidiyor. FdI şu anda merkez sağ koalisyonun en önemli partisi konumunda. 

Matteo Salvini'nin Kuzey Ligi (LN), Silvio Berlusconi'nin Forza Italia'sı (FI) da dahil olmak üzere 4 partiden oluşan koalisyonun seçimden birinci sırada çıkması bekleniyor. Bu da aşırı sağcı bir liderin başbakanlık koltuğuna oturması ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu işaret ediyor. 

Demokrat Parti ikinci sırada

Bu ittifakın karşısında ise merkez sol koalisyon yer alıyor. Koalisyonun en büyük ortağı Demokratik Parti (PD), 2013-2014 arasında başbakanlık yapan Enrico Letta tarafından yönetiliyor. Genel olarak ılımlı ve Avrupa yanlısı bir duruşa sahip olan PD anketlerde yüzde 20 ila 22 oyla ikinci sırada görünüyor. 

5 Yıldız Hareketi tek giriyor

Beş Yıldız Hareketi (M5S) ise yine tek başına seçime giriyor. Partinin liderliğini eski başbakan Giuseppe Conte yapıyor. Parti, 2009 yılında komedyen Beppe Grillo tarafından sistematik yolsuzluğa karşı çıkan, tabandan gelen bir düzen karşıtı güç olarak kuruldu. Ancak son anketler partinin 2018'den bu yana seçmenlerinin yarısından fazlasını kaybettiğini gösteriyor.

Üçüncü Kutup Avrupa yanlısı

Öne çıkan ittifaklardan biri de "Üçüncü Kutup" olarak adlandırılan, eski bakan Carlo Calenda'nın Eylem ve eski Başbakan Matteo Renzi'nin Italia Viva partilerinden oluşan merkezci bir koalisyon. Bu koalisyon iş dünyasını yeniden canlandırmayı ve dijitalleşmeyi amaçlayan ekonomik olarak liberal ve Avrupa yanlısı bir siyaset izliyor.

Küçük partilerin şansı az

4 büyük siyasi bloğun dışında solcu Halk Birliği'nden (UP), adından da anlaşılacağı üzere İtalya'nın AB'den ayrılmasını savunan ve yeni kurulan Italexit'e kadar birçok küçük parti de yarışıyor. Ancak bu partilerin seçimde çok sayıda vekil kazanmaları ya da gerekli barajı aşmaları pek olası görünmüyor.  ROMA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.