İtidal korosu

Dünya Haberleri —

.

.

  • Türk ordusunun Rojava ve Başûr’da Kürtlere dönük gerçekleştirdiği saldırılara bölgede üsleri ve askeri varlığı olan ABD, Rusya, Fransa ve Almanya’dan gelen yersiz itidal açıklamaları tepki ile karşılandı. 

Türk ordusunun 19 Kasım günü Rojava ve Başûrê Kurdistan’da Kürt halkını ve savunma güçlerini hedef alan saldırı savaş uçakları, SİHAlar ve topçu bataryalarının kullanımı ile devam ediyor. En batıda Rojava’nın Şehba yerleşiminden başlayarak Minbic, Kobanê, Eyn İsa, Hesekê ve Derik’de büyük oranda sivillerin şehit düşmesi ile sonuçlanan hava ve topçu saldırısına bir çok kesimden tepki gelmeye devam ederken Rojava’da bulunan ve kendisine garantör misyonu biçen uluslararası güçler NATO müttefiki Türkiye’nin sırtını sıvazlayan açıklamalar yaptı. Rojava’nın dışında Başûrê Kurdistan’da da başta Asos ve Qendîl olmak üzere bir çok yerleşim alanı Türk ordusunun savaş uçaklarının saldırısına uğradı. 

Türk devletinin işgal girişimlerini kara saldırısı ile de devam ettireceğini duyurması ardınan ABD, Rusya, Fransa ve Almanya’nın başını çektiği sahada aktif ya da Uluslararası koalisyon içindeki güçler, saldırganlığa itidal kılıfı uyduran açıklamalar yapıyor. 

ABD, Rusya, Fransa ve Almanya ard arda saldırgan taraf olan Türk devletine itidal çağrısı yaptı. ABD’den Price, saldırganlığa dur demeyip şiddetin azaltılması çağrısı yaptı. Rusya’dan Lavrentyev’de hava sahasını açtıklarına vurgu yapmadan, aşırı askeri güç kullanımından kaçının dedi. Fransa’dan Colonna, Türk devletini anladıklarını söyleyip, bu yöntemle olmaz dedi. Almanya’dan Burger’de Türk ordusunun sivil halka yaptığı saldırılarda itidal telkin ederken uluslararası hukuka değindi. 

ABD: Eşgüdümlü olmayana karşı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Suriye'de sivillerin korunmasına ve ortak hedef DAİŞ’e karşı mücadele için şiddetin azaltılması çağrısı yaptı. Ned Price açıklamasında ayrıca ABD'nin, "Irak'ın egemenliğini ihlal eden ve eşgüdüm içinde yapılmayan her tür askeri faaliyete karşı çıkmaya devam edeceğini" söyledi.

RUSYA: Aşırı! güç kullanımına karşı

RIA'nın haberine göre Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentyev, Kazakistan'ın Astana kentinde yaptığı açıklamada, "Türk meslektaşlarımıza, gerginliğin artmasını önlemek için itidal çağrısında bulunacağız. Bu görüşümüz sadece Suriye'nin kuzey ve kuzeydoğu bölgeleri için değil, ülkenin tüm toprakları için geçerli" dedi.

FRANSA: Böyle bi yöntemle olmaz, itidal!

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Türkiye'nin geçtiğimiz günlerde Suriye ve Irak'ta PKK ve PYD noktalarına düzenlediği hava operasyonuyla ilgili ‘endişesini’ dile getirerek ‘itidal' çağrısında bulundu. Colonna, "Maalesef, Türkiye'nin yabancı bir ülkede saldırılar düzenlediğini ilk kez görmüyoruz. Her defasında Türkiye'nin daha fazla itidal göstermesi konusundaki arzumuzu dile getirdik” dedi.

ALMANYA: Orantılı hareket bekliyor

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christopher Burger, Berlin'de düzenlediği basın toplantısında: "Türkiye, eylemlerinde meşru müdafaa hakkını kullandığını ifade ediyor. Türkiye'yi orantılı hareket etme ve bu bağlamda uluslararası hukuka saygı göstermesi çağrısında bulunuyoruz. Bu, özellikle sivillerin her zaman korunmasını da içeriyor. Ve Türkiye'nin hava saldırıları sonrası rapor edilen olası sivil kayıplar son derece endişe verici." HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.