İttihatçı aklın yayılma planı

Dünya Haberleri —

.

.

  • HDP Milletvekili Sezai Temelli, Başûr ardından Rojava’da savaşın yeniden kapıda olduğunu belirterek, “Arkasında yatan gerçek Kürt düşmanlığıdır. İttihatçı akıl, tüm Kürdistan’a yayılma senaryosunu yeniliyor” dedi. 
  • HDP Milletvekili Feleknas Uca, Türkiye’nin işgal planlarına dikkat çekerek “Suriyeli mültecileri geri göndererek Arap selefi kemeri oluşturmak istiyor. Kobanê’ye yönelik saldırılardan daha büyük saldırılar bizi bekliyor” diye konuştu.

DİREN DİCLE ERDEN/LONDRA

İngiltere’nin başkenti Londra’da temaslarda bulunan ve Parlamento ile Kürt Toplum Merkezi’nde yapılan toplantılara katılan HDP milletvekilleri Sezai Temelli ve Feleknas Uca, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rojava’ya yönelik yeni işgal planına dair gazetemize konuştu. 

Sezai Temelli

Rojava’da savaş kapıda

“Türkiye’de rejim tıkanmış durumda. Böyle bir rejimi ayakta tutmanın yolu savaştır” değerlendirmesinde bulunan Sezai Temelli, sürekli bir savaş ikliminde yaşandığını belirtti. “Erdoğan yine çıktı ve Rojava’yı hedef gösterdi” diyen Sezai Temelli şöyle devam etti: “Daha önceki 30 kilometrelik alanı işgal edeceğini, oraya yerleşeceğini bir kez daha deklare etti. Başûr’da süren savaşın yanında Rojava’da da savaş yeniden kapımızı çalacak demektir.”

Nedeni Kürt düşmanlığı

Kobanê direnişinden bu yana HDP olarak her türlü bedele rağmen faşist iktidara karşı mücadele içinde olduklarını vurgulayan Temelli, “İktidarın bu savaş kararlarının arkasında yatan gerçek Kürt düşmanlığıdır. Bu Kürt düşmanlığın bir nedeni ‘İttihatçı’ akıldır. Bu akıl tüm Kürdistan’a yayılma senaryosunu yeniliyor” dedi. 

Neo-Osmanlıcılık hayali çöktü

Türk devletinin Neo-Osmancılık hayallerinin Kobanê’de çöktüğünü vurgulayan Temelli, “Kobanê direnişi bir yanıyla yayılmacılığa ve emperyalizme karşı bir direnişti. Bir yanıyla da seküler dünyanın son cephesiydi. İktidarın hayallerinin yıkıldığı bir direnişti Kobanê. HDP’yi kapatma davasının altında yatan oradaki yenilgidir. Ve bugün Suriye’ye yönelik bir saldırı varsa bu tarihsel arka planı doğru okumak gerekiyor” dedi. 

NATO’yu da ortak ediyor

“Bir diğer neden de enerji kaynaklarını kontrol etmek ve bölgeyi sömürmektir” diyen Temelli, “Türkiye kendi yayılmacılığını NATO ve AB ile ortaklaştırma peşindedir. Bütün Batı ülkelerinin o bölgeye üşüşmelerinin nedeni de budur” şeklinde konuştu. 

Türkiye’nin mali gücünü savaş ve silah sanayisine yatırdığının altını çizen Temelli, “Bu sektörü besleyebilmenin bir yolu da tabiki savaş politikalarında ısrardır. Kürt düşmanlığından vazgeçmemesinin siyasi ve iktisadı nedenleri vardır” dedi. 

Halk savaş değil çözüm istiyor 

Türkiye’nin demokratik çözüm kapsamında adım atmama niyetini koruduğunu kaydeden Temelli, “Çözümün adresi İmralı ve Sayın Öcalan’dır. Bu çözüm ulus devlet çöplüğünden beslenen ırkçı, faşist zihniyetin işine gelmez. Ama bütün halkların ortak çözümüdür. İçinde bulunduğumuz koşullarda bu sesin boğulmak istenmesi büyük bir tehlikedir. Savaşa karşı sesimizi yükseltmek zorundayız. Sayın Öcalan’ı yok sayarak bu meseleyi çözmeniz mümkün değil” mesajı verdi. 

Feleknas Uca

İkinci Lozan yaşatılmak isteniyor

Milletvekili Feleknas Uca da Türk devletinin Rojava’ya yönelik işgal hazırlıkları içerisinde olduğuna dikkat çekerek, “AKP rejimi Lozan’ın 100. yılında bir kez daha Ortadoğu dizayn edilirken, Kürt halkına ikinci bir Lozan yaşatmak istiyor” ifadelerini kullandı. 

Kobanê Erdoğan’a dert oldu

Ancak Kürt halkının yüzyıl önceki konumda olmadığının altını çizen Uca, “Kürt halkının direnişçileri, bilinci ve hareketi var. Erdoğan Kobanê’yi düşüremedi ve bu Erdoğan’a bir dert oldu. Bu yüzden Rojava’ya saldırıyor” dedi. 

Kürtler topraklarını savunacak 

İşgal planı ile Rojava’daki demografik yapının değiştirilmek istendiğini belirten Uca, “Suriyeli mültecileri oraya göndererek bir Arap selefi kemeri oluşturarak Kürtler üzerine kirli planlar yapıyor” diyerek şu uyarı ve çağrıda bulundu: “Kürt halkı bu politikalara karşı uyanık olmak zorunda. Kobanê’ye yönelik saldırılardan daha büyük saldırılar bizi bekliyor. Bizler bu süreçte sesimizi yükseltip mücadeleyi büyüteceğiz. Kürt düşmanlığına ve işgale karşı topraklarımızı savunacağız. Birlik içerisinde bu sessizliği bozalım ve mücadeleyi yükseltelim.”

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.