Johnson’ın kabinesi sarsıldı

Dünya Haberleri —

  • İngiltere Başbakanı Boris Johnson, iki üst düzey bakanın beklenmedik şekilde istifa etmesinin ardından siyasi olarak oldukça zor bir konuma girdi. 

İngiltere’de Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Sağlık Bakanı Sajid Javid Salı akşamı Başbakan Boris Johnson’a tepkilerini dile getirerek görevlerinden istifa etti. Daha önce yaptıkları açıklamalarda Johnson’a destek veren bakanlar istifa mektuplarında “artık yeter” dedi.

Sebep: Güven kaybı

Sunak istifa mektubunda “Halk, haklı olarak hükümetin düzgün, yetkin ve ciddi şekilde yönetilmesini bekliyor. Bu durumun sizin yönetiminizde değişmeyeceği benim için açık. Bu nedenle benim güvenimi de kaybettiniz” dedi. Javid de "artık vicdanen görevine devam edemeyeceğini” söyledi. 

Hızla yeni atama

Johnson ise jet hızıyla eski işadamı ve şu anki Eğitim Bakanı Nadhim Zahawi’yi Maliye Bakanlığı’na atadı. Güneyli bir Kürt olan Zahawi’nin ailesi Saddam zulmünden kaçıp İngiltere’ye sığınmış. Zahawi o zaman 9 yaşındaymış. Zahawi'nin yerine ise Michelle Donelan getirildi. Johnson'ın Özel Kalem Müdürü Steve Barclay da Javid'in yerine Sağlık Bakanı olarak atandı. 

Muhalefet: Hükümet çöküyor

İstifa kararlarının ardından, ana muhalefetteki İşçi Partisi Genel Başkanı Keir Starmer “hükümetin çökmekte olduğunu” ifade etti. "Sadece gerçek bir hükümet değişikliği İngiltere'ye ihtiyaç duyduğu yeni başlangıcı sağlayabilir" diyen Starmer, erken seçim çağrısı olması halinde bunu destekleyeceklerini söyledi.

Yeni bir güven oylaması mı?

Haziran ayında partisinin meclis grubunda yapılan güven oylamasını kazanan Johnson, her ne kadar parti tüzüğü gereği 1 yıl boyunca aynı konuda başka bir güven oylaması ile karşı karşıya kalmayacak olsa da Muhafazakar Parti vekillerinin söz konusu düzenlemeyi değiştirme hazırlığında olduğu söyleniyor. Kulislere göre, meclis 21 Temmuz'da tatile girmeden yeni bir güven oylaması yapılabilir.

LONDRA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.