Kabine sarsıldı; 3 bakan istifa etti

Dünya Haberleri —

Libya

Libya

  • Libya'da en az 8 sivilin öldürülmesinin ardından Trablus hükümetine karşı protestolar başladı. Başbakan Abdülhamid Dibeybe hükümetinden üç bakan, protestolara desteğini açıklayarak istifa etti.

Libya'nın uluslararası alanda tanınan hükümetindeki birkaç bakan, Başbakan Abdülhamid Dibeybe'nin istifa etmesini isteyen protestoculara destek olarak istifa etti. Hükümet, Cuma günü geç saatlerde, binlerce Libyalının başkent Trablus'taki meydanlara ve çeşitli alanlara yürüdüğü sırada başbakanlık ofisine düzenlenen "saldırı girişiminde" bir polis memurunun öldürüldüğünü açıkladı.

Hükümet açıklamasında, hayatını kaybeden polis için "Kimliği bilinmeyen saldırganlar tarafından vuruldu ve yaralarına yenik düştü" denildi ve protestocularla karışan bir grubun üyelerinin molotof kokteylleri kullanarak ofisi ateşe vermeye çalıştığı eklendi.

Ekonomi ve Ticaret Bakanı Muhammed el Haviç, Yerel Yönetim Bakanı Bedreddin el Tumi ve İskân Bakanı Ebubekir el Gavi, bu bakanlardan ikisinin yayınladığı bir videoya ve yerel medya raporlarına göre istifa etti. Hükümet öncesinde bakanların istifa ettiği yönündeki haberleri yalanlamıştı. Öte yandan,  Misrata şehrinde, hükümet yanlısı protestocular Dibeybe'yi desteklemek için toplandılar.

Protestolar, geçen hafta Trablus'ta en az sekiz sivilin ölümüne yol açan bir şiddet dalgasının ardından geldi. Ölümcül çatışmalar, güçlü silahlı örgüt lideri Abdülgani el Kikli'nin bir askeri üste pusuda öldürülmesinin ardından başladı.

Dibeybe, cinayetin ardından iktidarı sağlamlaştırmaya ve kontrolü ele geçirmeye çalıştı. Haftanın ilerleyen günlerinde daha fazla çatışma yaşandı.

Dünya tepki gösterdi

Gösterilerden önce, Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL) "vatandaşların barışçıl protesto hakkını" vurguladı ve "herhangi bir şiddet tırmanışına" karşı uyardı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, Kahire'nin Libya'daki gelişmeleri yakından izlediğini ve tüm tarafları “azami kısıtlama” uygulamaya çağırdığını söyledi.

Berlin Süreci Uluslararası İnsani Hukuk ve İnsan Hakları Çalışma Grubu (Hollanda, İsviçre ve UNSMIL) eş başkanları yaptıkları açıklamada, son dönemde artan şiddet olaylarını kınadıklarını ve endişe duyduklarını ifade ederek, tüm Libyalıların ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma haklarının güvence altına alınması gerektiğini vurguladı.

TRABLUS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.