Kadın aktivistinin pasaportuna el konuldu
Kadın Haberleri —

.
- Kürdistan İnsan Hakları Derneği, İran İstanbul Başkonsolosluğu’nun Kirmanşalı Kürt aktivist Farzaneh Jalali'nin pasaportuna el koyduğunu ve sınır dışı edilme riskinin bulunduğunu duyurdu.
Dernek sitesinde yer alan açıklamada, Farzaneh’in bu ay içerisinde pasaportunu yenilemek için İstanbul'daki İran Konsolosluğu'na başvurduğu, bu sırada hakkında daha önce açılmış dava dosyasından hapis cezası aldığını öğrendiği belirtildi. Farzaneh’in öğrenci faaliyetleri ve Kürt partileriyle herhangi bir ilişkisinin olup olmadığı üzerinden sorgulandığı ifade edilen açıklamada, “Sonunda kendisine İran tarafından pasaportuna el koyma emri verildiği söylendi” denildi.
Açıklamada, geçtiğimiz yıl Türkiye'ye gelen çok sayıda aktivistin gözaltına alındıktan sonra İran’a teslim edildiği, bu kişilerden çoğunun şu an tutuklu olduğu ve ölüm cezalarına çarptırıldığı kaydedildi.
Dernek, İran’ın hapis cezası öngördüğü Jalaliyan’ın Türk polisi tarafından tutuklanıp sınır dışı edilme riski bulunduğu yönündeki kaygılarını dile getirdi.
Farzaneh Jalali kimdir?
Kadın hakları ve sivil haklar aktivisti olarak tanınan Rojhilatlı Jalali, Tahran İslam Üniversitesi öğrencisi olarak katıldığı barışçıl protestolar nedeniyle 2010 yılında okuldan atıldı. Aralık 2012'de Azerbaycan Eyaletindeki bir köyde çıkan yangında mağdur olan ilkokul öğrencilerine yardım etti. Ayrıca kadın haklarını ve hak ihlallerini savunan bir dizi makale yazdı ve yayınladı.
23 Şubat 2017’de herhangi bir yasal yetki ve belirli bir suçlama olmaksızın İstihbarat görevlileri tarafından tutuklandı. Annesinin evine düzenlenen baskında ajanlar, Farzaneh'in bilgisayarına, bazı kitaplara ve el yazmalarına el koydu. İlk mahkemede “devlete karşı propaganda” yapmakla suçlandı, ancak casusluk suçlamaları ve muhalefet gruplarına üyelikten beraat etti. 13 Mart'ta 3000 milyon toman kefaletle serbest bırakılmadan önce 17 gün boyunca İstihbarat Bakanlığı Gözaltı Merkezinde sorguya çekildi. Celali'nin serbest bırakılmasından sonra bile, Kirmanşa İstihbarat Bürosu onu birkaç kez çağırdı ve güvenlik servisleriyle işbirliği yapması için baskı yaptı. Sonunda bu tür baskılar nedeniyle ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.
Geçtiğimiz Mayıs ayında Jalaliyan hakkında bir yıl hapis cezası Kirmanşa Temyiz Mahkemesi tarafından onaylandı.
HABER MERKEZİ