Kanada Türkiye’ye silah satacak

Dünya Haberleri —

Kanada Türkiye'ye silah satacak

Kanada Türkiye'ye silah satacak

  • Türk devletinin SİHA’larda kullandığı optik ekipmanı temin eden Kanada, Türkiye’ye silah satışına yeniden başlama kararı aldı. Rojava ve Karabağ’daki sivil katliam NATO üyeliğine kurban edildi. 

Türk devletinin İsveç'in NATO üyelik onay sürecini tamamlamasının ardından Kanada, 2020 yılından beri Ankara'ya uyguladığı silah ihracatı kısıtlamasını kaldırdı. Türk devleti her silah alımında  söz konusu ürünün yeniden ihracını veya Ukrayna hariç NATO üyesi olmayan bir ülkeye transfer edilip edilmeyeceğini bildirmek durumunda kalacak. 
Kanada, Azerbaycan’ın nüfusu Ermeni olan ve tek taraflı bağımsızlık ilan eden Artsakh’a (Dağlık Karabağ) yönelik 27 Eylül 2020'de başlattığı ve 44 gün süren İkinci Dağlık Karabağ Savaşı'nda Türk devletinin Bakü yanında taraf olmasından kaynaklı uyguladığı silah ambargosunu kaldırma kararı aldı. 

Silah satışında anlaştılar
Kanada ve Türk tarafı İsveç’in NATO üyeliğinin TBMM’de onaylanması ardından görüşüp silah ambargosunu sonlandırma kararı aldı. Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘İsveç NATO’ya giremez’ açıklamalarından çark etmesi ile Kanada hükümeti de bir açıklama yaparak, Türkiye’ye satış yapmak isteyen savunma sanayi firmalarına yönelik uygulanan ihracat kısıtlamalarını kaldırdığını duyurdu.
Türkiye'nin özellikle insansız hava araçlarında kullandığı optik ekipman temin ettiği Kanada, yaptığı açıklamada her ihracatın ayrı değerlendirmeye tabi olacağını belirtti. 
Kararın ardından Kanada Ermeni Ulusal Komitesi, bir açıklama yaparak Kanada'nın uyguladığı silah ambargosunu kaldırma yönündeki son adımı kınadıklarını duyurdu. TORONTO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.