Kara mantar hastalığı yayılıyor

Dünya Haberleri —

.

.

  • İlk olarak Hindistan'da ortaya çıkan ve 200’den fazla kişinin ölümüne neden olan kara mantar (mukormikoz) hastalığı Mısır’dan sonra Irak ve Meksika’da da görüldü.

 

Hindistan’da 10 binden fazla kişiye bulaşan ve 200’den fazla kişinin ölümüne neden olan kara mantar olarak da bilinen mukormikoz enfeksiyonu Mısır ardından Irak ve Meksika’ya da sıçradı.

Daha çok nemli iklimlerde yaygın olarak görülen toprak, çürüyen bitkiler, gübre, çürük tahta, çürümüş sebze ve meyvelerde bulunan mantar bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ortaya çıkıyor. İnsan vücuduna genellikle nefes ve deri yoluyla yerleşen enfeksiyonun beş farklı türü bulunuyor. Enfeksiyonun belirtileri ise mantarın vücudun hangi bölgesinde belirdiğine göre değişiyor. Burundan vücuda girerek sinüsleri ve beyni etkileyen mukormikoz, diyabet ve böbrek hastalarında daha sık görülüyor. Enfeksiyonun belirtileri arasında ateş, yüzün bir tarafında ve gözlerde şişkinlik, görmede bulanıklık, baş ağrıları, göğüs ağrısı, burun tıkanıklığı ve burun kanaması bulunuyor.

Hastalığın erken teşhisinde tedavisi mümkünken, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin araştırmalarına göre, kara mantar vakalarının yüzde 54'ü ölümle sonuçlanıyor. Ancak bu oran hastalığın vücudun hangi bölgesinde belirdiğine göre değişiyor.

FRANKFURT

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.