Karakalpakistan’da 18 kişi öldü

Dünya Haberleri —

  • Özbekistan’a bağlı Karakalpakistan özerk bölgesindeki çatışmalarda en az 18 kişi hayatını kaybetti. Bu veriyi Özbekistan Başsavcılığı açıkladı. Karakalpakistan’daki yerel yetkililer ise Cuma günü yaşanan çatışmalarda binlerce kişinin de yaralandığını bildirdi. 

Bölge sağlık bakanı Karakalpakistan özerk bölgesinin başkenti Nukus'taki hastanelerin dolu olduğunu söyledi. Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev de ölümlerin meydana geldiğini kabul etti ancak kaç kişinin hayatını kaybettiğini açıklamadı. 

Hükümet geri adım attı

Gösteriler, merkezi hükümetin bir anayasa değişikliği paketinin parçası olarak Karakalpakistan'ın özerkliğini iptal etme planını açıklamasından sonra başlamıştı. Söz konusu anayasa değişikliği Karakalpakistan'ın referandum yoluyla bağımsızlığını ilan etme hakkını da elinden alıyordu. Tepkilerin ardından geri adım atmak zorunda kalan Mirziyoyev ise Karakalpakistan'ın statüsünün değişmeyeceğine ve değişikliklerin nihai taslağının referanduma sunulacağına söz verdi. 

En baskıcı yönetimlerden

Özbekistan, eski Sovyet cumhuriyetleri arasında en baskıcı yönetime sahip olanlardan biri olarak biliniyor. 32 milyon nüfusa sahip Özbekistan'da Aral Gölü yakınlarındaki büyük çoğunluğu çöl olan Karakalpakistan'da 2 milyona yakın kişi yaşıyor. Protestolar üzerine Pazar günü özerk bölgede 1 aylık olağanüstü hal (OHAL) yürürlüğe girmişti. Polis ve asker başkent Nukus sokaklarında sürekli devriye geziyor. NUKUS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.