Kartal sınır dışı tehdidi altında 

Yurt Dışı Haberleri —

Mezher Kartal

Mezher Kartal

  • Fransa’nın başkenti Paris’e Temmuz ayında gelerek siyasi sığınma başvurusunda bulunan Mezher Kartal, 5 aydır sınır dışı merkezinde gözaltında tutuluyor. Kartal, Türkiye’ye teslim edilme korkusu yaşıyor. 

BARIŞ BALSEÇER/PARİS

Amed HDP Bağlar ilçe yöneticisi Mezher Kartal (31), siyasi mülteci olarak geldiği Fransa’da 5 aydır sınır dışı merkezinde gözaltında tutuluyor. Kartal hakkında Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sosyal medya paylaşımlarından kaynaklı “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaretten” iki ay hapis cezası var. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından da “örgüt üyelik” gerekçesiyle dava açılmış. Kartal, kendisi hakkında açılan dosyada gizlilik kararının konulduğunu belirtti. Mezher Kartal’ın Haziran 2018 tarihinde tutuklanan bir kardeşi Diyarbakır 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde, 22 yıl hapis cezası verildi. Ağabeyi de Temmuz 2019 tarihinden beri tutuklu. Kız kardeşi Zelal Kartal (Tekoşin Amed) 10 Eylül 2017’de Amed’in Lice ilçesinde şehit düştü. Annesi, Barış Annelerinden Afife Kartal ve kızı Dilan Kartal, 10 Aralık 2020 tarihinde Türk iktidarının HDP Amed İl binası önüne oturttuğu ailelerin sözlü ve fiziki saldırısına uğramıştı.

İlticası kabul edilmedi 

Brezilya üzerinden 17 Temmuz’da Fransa’ya geçerek, Charles de Gaulle Havalimanı’nda polise giderek eşi ile birlikte iltica başvurusunda bulunan Kartal, “Burada 17 gün karantinada tutulduk. 2 Ağustos’da Paris’e bağlı Le Mesnil Amelot Sınır dışı Merkezi’ne getirildik. 15 Ağustos’ta siyasi sığınma talebimiz için hakim karşısına çıkarıldık. Hakimin serbest bırakma kararına savcılığın itiraz etmesi sonucu benim başvurum reddedilirken, eşim Rukiye’nin başvurusu kabul edildi. Beni Le Mesnil Amelot Sınır dışı Merkezi’ne götürüldüler” dedi.

PCR testi iade için mi? 

Mezher Kartal, Fransa Mülteciler ve Vatansız Kişileri Korunma Ofisi’nin (OFPRA) oturum başvurusuna dair kararı vermek için eşini 28 Aralık tarihinde tekrar çağırdığını belirterek, kendisinin ise aynı tarihte idari mahkemeye çıkarılacağını söyledi. Gözaltına alındığı ilk günden itibaren PCR testi yapmayı reddettiğini dile getiren Kartal, PCR testi yaptığı an Türkiye’ye iade edileceği endişesi yaşıyor. “İki kişilik bir odada beş aydır gözaltında tutuluyorum. Tutulduğum yer koşulları, hapishane koşulları ile aynı. Polis denetiminde arada havalandırmaya çıkarılıyoruz ve, bize doğru düzgün yemek bile verilmiyor” diye belirtti. 

İşkence gördü 

Mezher Kartal’ın eşi Rukiye Kartal ise 2015 yılında Sur’daki özyönetim direnişi döneminde gözaltına alınmış. 14 ay tutuklu kalan Rukiye Kartal gördüğü işkenceler sonrası uzunca dönem psikolojik tedavi gördü. Eşinin gördüğü işkencelerden dolayı yaşadığı travmaları hâlâ atlamadığını dile getiren Kartal, bütün yaşadıklarından sonra yurtdışına çıkma kararı aldıklarını belirtti. Yaşadıkları travmalarının stresten dolayı giderek daha da arttığını söyleyen Kartal, “Eşimin bana ihtiyacı var. Türkiye’ye iade edilmem durumunda tutuklanacağım” diyerek seslerinin duyulması için kamuoyuna duyarlık çağrısı yaptı.  

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.