Katliamcı Erdoğan dokunulmazmış!

Dünya Haberleri —

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

  • Alman hükümeti 6 yıl önce tank, top ve ağır silahlarla ateş altına aldığı Cizre ve Şırnak’ta sivilleri katlederek savaş suçu işleyen Erdoğan’a arka çıkarak “Dokunulmazlığı olduğu için dava açılamaz” dedi.

Scholz hükümeti, Alman yargısının Cizre ve Şırnak’ta Kürt sivillere karşı savaş suçu işleyen Erdoğan ile diğer Türk devlet yetkililerini yargılama yetkisi olmadığını savundu.

Türk devletinin 2016 yılında Cizre ve Şırnak’ta işlediği katliamların ardından aralarında Sol Parti milletvekilleri, hukukçular, insan hakları savunucuları, sanatçılar, gazeteciler ve akademisyenlerin de bulunduğu çok sayıda isim, 

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile diğer devlet yöneticilerinin savaş suçundan yargılanması için Alman Federal Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu. 

Akbulut hükümete sordu

ANF’nin haberine göre, aradan yaklaşık 6 yıl geçmesine rağmen Federal Başsavcılık’tan hiçbir yanıt gelmemesi üzerine Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut, suç duyurusunun akıbetini Federal Meclis’in gündemine taşıdı.

Müsteşar yanıt verdi

Soru önergesinde özellikle Cizre’deki bodrumlarda 178 kişinin Türk devlet güçlerince katledildiğini hatırlatan Akbulut, Erdoğan ile diğer devlet yöneticilerine yönelik herhangi bir soruşturma açılıp açılmadığını sordu. Soru önergesine, federal hükümet adına Adalet Bakanlığı Müsteşarı Benjamin Strasser yanıt verdi.

Yargılamaya yetkileri yokmuş!

21 Eylül 2022 tarihli kısa yanıtta “Almanya’nın 2002’de imzaladığı uluslararası anlaşmalar gereği Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi hala dokunulmazlığı olan isimler Alman yargısının kapsamı dışındadır” denildi. Suçlanan diğer isimlerin de uluslararası hukuk gereği suç işleyip işlemedikleri konusunda Federal Başsavcılığı’nın emin olmadığı ifade edildi, ayrıca suçlanan bu kişilerin Alman vatandaşı olmadığı ve Almanya’da yaşamadığı aktarıldı. 

Cizre'de beyaz bayraklar çekip yaralıları hastaneye götürmeye çalışanların üzerine de ateş açılmıştı.

Yargılanmaları engelleniyor

Alman hükümeti bu yanıtıyla Erdoğan’ın yanı sıra 2016’da Şırnak ve Cizre’de yaşanan katliamların talimatını veren ve şu anda uluslararası yasalar gereği herhangi bir dokunulmazlığı olmayan diğer Türk devlet yöneticilerinin yargılanmasının önüne de geçmek istiyor. 

Savaş suçu işlediler

6 yıl önce Karlsruhe’deki Federal Başsavcılığı’na yapılan ve 200 sayfadan oluşan suç duyurusunda, başta Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere dönemin Türk Başbakanı Ahmet Davutoğlu, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, eski savunma bakanları İsmet Yılmaz ile Mehmet Vecdi Gönül, Türk Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Türk Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi’nin işledikleri savaş suçundan dolayı yargılanması talep edilmişti. 

İnsanlar bodrumlarda yakıldı

Suç duyurusu dilekçesinde Şırnak ve Cizre'de savaş suçu işlendiği ve bunun görgü tanıklarının ifadeleriyle belgelendiği belirtilmişti. Suç duyurusunda Cizre’nin “vahşet bodrumları”nda 178 kişinin katledilmesine de yer verilmişti. Bu kişilerin daha sonra yanmış bedenlerinin tanınmayacak halde 

bulunduğuna da dikkat çekilmişti. Dilekçede, Türk devlet güçlerinin bodrum katına sığınan insanları diri diri ateşe vererek yaktığı ve insanlara ağır silahlarla ateş açtığı da belirtilmişti. 

 HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.