KDP’nin kapatılması istendi 

Dünya Haberleri —

Fotoğraf, Nuri el-Maliki henüz başbakanken KDP Genel Başkanı Mesud Barzani ile 2013 tarihli görüşmesine ait.

Fotoğraf, Nuri el-Maliki henüz başbakanken KDP Genel Başkanı Mesud Barzani ile 2013 tarihli görüşmesine ait.

  • Bağdat ve Hewlêr arasında petrol gelirlerinin paylaşılmasıyla ilgili derinleşen kriz, Irak eski Başbakanı Nuri el-Maliki yanlılarının KDP’nin kapatılması talebiyle dava açmasına vardı.

İran yanlısı Şii Kanun Devleti Koalisyonu’ndan Avukat Muhammed Mecid Saidi, Federe Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin iktidar partisi KDP’nin kapatılması talebiyle milletvekili Aliye Niseyf Casım adına Federal Yüksek Mahkeme'ye başvurdu. 

Anayasa ‘ihlal ediliyor’ suçlaması 

Başvuru dilekçesinde, Federe Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Federal Mahkeme'nin merkezi hükümet lehine verdiği gaz ve petrol kararını kabul etmeyerek Irak Anayasası'nın 94'üncü maddesindeki "Federal Yüksek Mahkeme'nin aldığı kararlar tüm tarafları bağlar" ve "siyasi örgütlerin kurucuları, lideri veya üyeleri anayasa hükümlerine aykırı görüşlerini açıkça yayamaz" hükümlerini ihlal ettiği ileri sürdü. Bu gerekçeyle KDP'nin kapatılmasını ve ayrıca, cumhurbaşkanlığı ve diğer yürütme görevlerindeki yasal adaylığının reddedilmesini talep etti. 

Petrol gelirleri paylaşılamıyor 

Bu başvuruya, 4 Haziran’da Kürdistan Bölgesi Yüksek Yargı Kurulu'nun, Federal Yüksek Mahkeme'nin "Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin gaz ve petrol yasasının anayasayla çeliştiği ve bölgede çıkartılan ham petrolün merkezi hükümete teslim edilmesi gerektiği" kararını reddetmesi yol açtı.

BAĞDAT 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.