Kilise bahçelerinde yerli çocuk mezarları

Dünya Haberleri —

foto: AFP

foto: AFP

  • Kanada’da Kamloops kentindeki yatılı kilise okulunun bahçesinde 215 çocuk cesedinin bulunası ardından bu kez Alberta eyaletinde bir kilisenin arka bahçesinde 800’den fazla yerli çocuk mezarı bulundu.

 

Kanada, kiliselerin arka bahçelerinde gömülü çocuk mezarlarının bulunmasıyla sarsılıyor. 1800’lü yıllarda 150 binden fazla yerli çocuk ailelerinden zorla koparılarak 139 kilisenin yatılı okullarına yerleştirildi. Bu okullarda çocuklar fiziksel ve psikolojik şiddete uğradı, cinsel istismara maruz kaldı. Kiliselerin arka bahçelerinde bulunan mezarların bu çocuklara ait olduğu belirtiliyor.

Kanada hükümeti, kiliselere ait yatılı okullarda sayısı henüz tam tespit edilemeyen çocuğun kötü koşullar ve tıbbi deneyler sonucu ölmesi nedeniyle  özür dilemişti. Ülkede 2010'da kurulan Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu’nu cinsel istismarların yanı sıra bazı çocuklar üzerinde tıbbi deneyler yapıldığını açıklamıştı.

Utanç verici politika

Ülkenin gündemine oturan skandala ilişkin konuşan Kanada Başbakanı Justin Trudeau, kiliselere ait yatılı okul bahçelerinde bulunan çocuk mezarlarına ilişkin somut adım atma sözü verdi. Trudeau, "Bir baba olarak çocuklarımın benden alınmasının nasıl bir his olduğunu hayal edemiyorum ve bir Başbakan olarak ise, yerli çocuklarını kendi toplumlarından çalan utanç verici politika beni dehşete düşürüyor. Somut eylem sözü verdik ve hayatta kalanları, aileleri ve yerli halkları bu şekilde destekleyeceğiz" diye konuştu.

Münferit bir olay değil

Şimdiye kadar bulunan kalıntıların istisna olmadığını ve bu gerçeğin kabul edilmesi gerektiğini dile getiren Trudeau, “Ne yazık ki bu münferit bir olay değil. Gerçeği kabul etmek zorundayız. Yatılı okullar bir gerçekti, ülkemizde var olan bir trajediydi" ifadelerini kullandı.

OTTAVA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.