Kilit altında ama tehlikeli

Dünya Haberleri —

General Michael Kurilla Rojava ziyareti

General Michael Kurilla Rojava ziyareti

  •  Bahoz yenilgisi ardından QSD’ye teslim olan DAİŞliler ve ailelerinin yaşadığı hapis ve kampları gezen General Michael Kurilla, tehdidi bariz hissettiğini açıkladı. Kurilla; “DAİŞ’in yeniden dirilmesine izin veremeyiz” dedi.

9 Mart’ta Kuzey-Doğu Suriye Özerk Bölgesi’ne yaptığı ziyaret ile ilgili yazılı bir açıklama yayınlayan ABD Merkez Güçleri (CENTCOM) Komutanı General Michael Kurilla, DAİŞ mahkumlarının yarattığı tehdidi hissettiğini belirtti. 

Suriye Demokratik Güçleri (QSD) yetkilileri ile bir araya gelen Kurilla, DAİŞ’lilerin tutulduğu cezaevlerine de gitti. CENTCOM Komutanı General Kurilla, 300’den fazla DAİŞ’linin kilit altında tutulan diğer çete üyelerini kurtarmak için saldırdığı Hasekê’deki Ghuerrani hapishanesi, gözaltı merkezlerini ve kampları gezdi.

‘Tehdidi hissettim’

Ziyaret sonrası yazılı açıklama yapan Kurilla, “Hapishaneyi ziyaret ederken, bu grup DAİŞ mahkumunun oluşturduğu tehdidi hissettim” ifadelerini kullandı. Kurilla, “Suriye ve Irak’ta tutuklular arasında gerçek bir DAİŞ tutsak ordusu var. Serbest bırakılmaları halinde bölge ve ötesi için büyük bir tehdit oluşturacaklar” uyarısında da bulundu.

DAİŞlilerinizi alın çağrıları

ABD’li general Kurilla, Suriye Demokratik Güçleri’nin (QSD), DAİŞ’e karşı mücadelede ABD’nin Suriye’deki ana ortağı olduğuna da dikkat çekti. 10 binden fazla yabancının barındığı Kuzey ve Doğu Suriye’deki kamplarda, aralarında DAİŞ’li üyelerin yakınlarının da bulunduğu on binlerce insan yıllardır tutulduğunu hatırlatan Kurilla, “Özerk yönetim defalarca ülkelerden vatandaşlarını geri almalarını istedi, ancak hükümetleri, güvenlik riskleri ve geri dönüşleriyle ilgili iç siyasi anlaşmazlıklar nedeniyle yalnızca küçük bir kısmının geri dönmesine izin verdi” dedi.

Ülkelerinde, rehabilite edilmeli

General Kurilla, Rojava’da 15’ten fazla ülkeden binlerce DAİŞ’li ailenin tutulduğu kamp sakinleri ile yaptığı konuşmada hepsinin kendi ülkelerine dönme arzusunu dile getirdiği belirtilerek Kurilla, şunları da dile getirdi: “Bu sorunun askeri bir çözümü yok. DAİŞ’in kampta oluşturduğu kalıcı tehdide tek çözüm, kamp sakinlerinin ülkelerine geri gönderilmesi, rehabilitasyonu ve ait oldukları ülkelerinde yeniden entegrasyona tabi tutulmalarıdır.”

QSD: Saatli bomba

CENTCOM komutanı, görüştüğü QSD yetkilileri ve hapishane yöneticilerinin tutuklanan DAİŞ’lilerin “sert, daha fazla radikalleşmeye elverişli ve bir saatli bomba” olarak tanımladığını söyledi. Kurilla, “2017’de Kürdistan Bölgesi ve Irak’ta DAİŞ’e karşı zafer ilan edildi, ancak grubun kalıntıları Irak ve Suriye’nin çöllerinde ve ücra dağlarında saklanıyor” dedi. Kurilla, “Aşırılık yanlısı gruba karşı mücadele, yalnızca Suriye ve Irak’ta değil, tüm bölgede güvenlik ve istikrar mücadelesidir. DAİŞ’in yeniden dirilmesine izin veremeyiz” ifadelerini kullandı.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley de 4 Mart’ta Suriye’nin kuzeyini ziyaret etmişti. Milley’nin Suriye’de sadece ABD askerleri ile görüştüğü açıklamıştı. Ziyaretin ardından ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake Dışişleri Bakanlığına çağrılmış ve Milley’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna gerçekleştirdiği ziyarete ilişkin ‘izahat’ istenmişti. HESEKÊ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.