Kimyasal iddialarını ciddiye alıyoruz

Dünya Haberleri —

.

.

  • İngiliz milletvekilleri Kim Johnson ve Llyod Russell-Moyle, Türk devletinin Medya Savunma Alanlarında kimyasal silahlar kullanmasını parlamentonun gündeme taşıdı.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Leo Docherty, “Tüm iddiaları ciddiye alıyoruz ve Kimyasal Silahlar Sözleşmesi’ne(CWC) bağlı kalmaya kararlıyız” dedi.

İngiliz İşçi Parti milletvekilleri Kim Johnson ve Llyod Russell-Moyle parlamentonun Salı günkü oturumunda Dışişleri, Commonwealth ülkeleri ve Kalkınma konularından sorumlu Parlamento müsteşarı Leo Docherty’e Türkiye’nin kimyasal silahlar kullanıp kullanmadığı konusunda Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nden bir soruşturma yürütmesini talep edip etmeyeceğini sordu.

Docherty, İngiliz hükümetinin Türkiye’nin Başûrê Kurdistan’da “beyaz fosfor kullandığına” yönelik haberlerden bilgisi olduğunu ifade ederek, “Ancak bu iddiaları destekleyecek doğrudan bir kanıta sahip değiliz. Elbette bu türden tüm iddiaları ciddiye alıyoruz ve Kimyasal Silahlar Sözleşmesi’ne bağlı kalmaya kararlıyız” diye cevap verdi.

İngiliz İşçi Parti milletvekili Kim Johnson

PKK ‘listeden’ çıkmalı

Johnson, “Kimyasal silah kullanıldığı iddiasıyla ilgili soru soran CHP'li muhalefet milletvekiline terör suçundan yargılanması için fezleke gönderildi. Sayın Bakan, PKK'yi ‘terör örgütü’ olarak adlandırmamızı yeniden gözden geçirerek Belçika Yüksek Mahkemesi'nin izinden gitme zamanımızın geldiği konusunda hem fikir mi? Bunu yapmamanın Türkiye'nin hem sınırları içinde hem de ötesinde yaşayan Kürtlere yönelik insan hakları ihlallerine kılıf hazırladığını da kabul ediyor mu?” şeklinde bir soru daha yöneltti.

Docherty, İngiltere’nin resmi pozisyonunu tekrar ederek, “Türkiye'nin kendisini savunmasının meşru bir hakkı olduğuna inandığımız konusunda çok net olmalıyız” dedi.

İngiliz İşçi Parti milletvekili Llyod Russell-Moyle

İnceleme altında tutacağız

Milletvekili Llyod Russell-Moyle ise, “Bir Türk Bakanın Türkiye'nin gaz kullandığını teyit etmesine rağmen, CHP milletvekili Tanrıkulu sadece bunu söylediği için terörizm ve PKK söylemini desteklemekle suçlanıyor. Bakan, PKK'nin terörist tanımının aşırıya kaçmasının Türkiye'de demokrasinin önünü kapattığını ve Suriye, Türkiye ve Irak'taki müttefiklerimize zarar verdiğini kabul etmiyor mu?” sorusunu yöneltti.

Docherty bu soru karşısında da İngiltere’nin kimyasal silahlar sözleşmesine bağlı kalması konusunda kararlı olduklarını belirterek, “Geçen ay Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün(OPCW) genel direktörü ile bizzat görüştüm ve bu konuları inceleme altında tutacağız” dedi. LONDRA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.