Kış öncesi korona alarmı

Dünya Haberleri —

Koronavirüs salgını Delta varyantı nedeniyle hızla yayılıyor / foto: AFP

Koronavirüs salgını Delta varyantı nedeniyle hızla yayılıyor / foto: AFP

  • Avrupa için kış öncesi korona alarmı verildi. Avrupa’yı salgının yeni merkezi olarak belirleyen Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yeni dalganın ciddiyetine dikkat çekti. Her gün ortalama 250 bin vaka görülürken, 3 bin 600 kişi hayatını kaybediyor.

 

WHO Avrupa Sorumlusu Hans Kluge, "Avrupa çapında 53 ülkede bulaşmanın eriştiği mevcut hız ciddi kaygıya yol açıyor" diyerek, yayılımının daha bulaşıcı olan Delta varyantı nedeniyle hızlandığını söyledi.

Avrupa, son bir hafta içinde korona enfeksiyonu vakalarında yüzde 6 oranında artış kaydetti. Bir önceki haftaya göre kıtada 1 milyon 800 bin daha fazla vaka tespit edildi. Aynı süre zarfında ölüm vakası sayısı da yüzde 12 oranında arttı. WHO yetkilisi Hans Kluge, Avrupa'da mevcut ivmenin sürmesi durumunda Şubat’a kadar 500 bin kişinin yaşamını yitirebileceği uyarısında bulundu. Kluge, artışa verilecek yanıttan engelleyici tedbirlere kadar taktik değişikliğine önemini vurguladı.

Avrupa'nın en büyük ekonomisine sahip olan Almanya, salgının başlangıcından bu yana en yüksek yeni vaka sayısını kaydetti. Robert Koch Enstitüsü, son 24 saatte açıklanan 37 bin 120 korona virüsü vaka sayısının rekor seviyeye yükseldiğini ve ülkedeki toplam vaka sayısının da 4 milyon 709 bin 488'e ulaştığını açıkladı. 154 kişinin hayatını kaybettiği Almanya'da toplam can kaybı ise 96 bin 346'ya yükseldi. Yoğun bakım servislerindeki hasta sayısı 2 bin 226; haftalık insidans oranı ise yüzde 169.9 olarak belirlendi. 83 milyon nüfusa sahip ülkede, 55 milyon 647 bin 363 kişi iki doz aşı oldu. Almanya’da dün eyalet sağlık bakanları önlemleri tartıştı.

Avusturya'daki günlük vaka sayıları, bir yıl önce kaydedilen rekora yaklaştı. Avusturya Sağlık Bakanlığının açıkladığı verilere göre, son 24 saatte 8 bin 590 yeni vaka tespit edildi. Ülkede toplam vaka sayısı 856 bin 2’ye, can kaybı ise 19 artarak 11 bin 419’a çıktı. Bu durum, aşı olmayanlara kısıtlama getirilmesi olasılığını yükseltti.

Dördüncü dalganın etkili olduğu ülkelerden Çekya'da son 24 saatte 9 bin 460 yeni vaka görülürken, toplam vaka sayısı 1 milyon 792 bin 707’ye, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 19 artışla 30 bin 878’e yükseldi.

Londra'daki Imperial College, İngiltere'deki vakalarının Ekim’de en yüksek seviyeye eriştiğini, ülkenin özellikle güneybatısında vaka sayılarının arttığını, çocuklar arasındaki vaka sayılarının da yükseldiğini bildirdi.

Slovakya’da 6 bin 713 yeni vakayla günlük vaka sayısı rekoru kırdı.

Macaristan'da günlük vaka sayısı, bir önceki haftaya göre iki kat artarak 6 bin 268'e çıktı. Doğu Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Polonya'da Perşembe günü 15 bin 515 yeni vaka belirlendi. Bu, Nisan’dan beri kayda geçen en yüksek günlük vaka sayısı. Hırvatistan ve Slovenya da Perşembe günü rekor düzeyde günlük vaka sayısı bildirdi.
Rusya’da son 7 gün içinde 8 bin 162, Ukrayna’da 3 bin 819, Romanya’da ise 3 bin 100 kişi hayatını kaybetti.

Yunanistan'da günlük vaka sayısının salgının başından bu yana en yüksek seviyeye ulaştığı bildirildi. Ulusal Kamu Sağlığı Kurumundan (EODY) yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte 6 bin 808 vaka tespit edildi. 

EMA, Merck'in korona ilacını önerdi

Avrupa Birliği'nin (AB) ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Amerikan ilaç firması Merck'in ürettiği "molnupiravir" adlı ilacın korona tedavisinde acil durumlarda kullanılmasını tavsiye ettiğini duyurdu.

Ajansın aşı stratejisinden sorumlu yetkilisi Marco Cavaleri, molnupiravirin virüsün vücutta yayılmasını azaltabileceği, hastaneye yatış ve ölüm oranlarında düşüş sağlayabileceği sonucuna varıldığını açıkladı. Cavaleri, EMA'nın AB ülkelerine bu tedaviyi pazarlama iznini beklemeden, acil kullanımlar için hazırlamalarını tavsiye ettiğini duyurdu.

İngiltere, bugün söz konusu ilacın kullanımını onaylayan ilk ülke olmuştu.

Moderna'nın takviye dozu delta varyantına karşı etkili

EMA'nın Moderna firmasının "Spikevax" adlı aşısının üçüncü dozunun 18 yaşından büyüklerde kullanımını tavsiye ettiğini anımsan Cavaleri, söz konusu takviye dozunun delta varyantına karşı 18 kat daha fazla antikor ürettiğini gösterdiğini söyledi.

EMA'nın klinik çalışmalar ve üretimden sorumlu yetkisi Fergus Sweeney de "Avrupa'daki epidemiyolojik durum çok endişe verici. Kış öncesinde vakalar artıyor, hastaneye yatış ve ölüm oranları artıyor" diyerek aşılamanın önemini vurguladı.

EMA'nın kararları AB üyesi ülkeler için tavsiye niteliği taşıyor. AB üyeleri aşılama uygulamalarında kendi kararlarını veriyor.

BRÜKSEL

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.