Kızıldeniz ısınıyor

Dünya Haberleri —

ABD uçak gemisi Hint Okyanusu'nda / Foto:AFP

ABD uçak gemisi Hint Okyanusu'nda / Foto:AFP

  • Kızıldeniz’de ABD’nin Husi yönetimine karşı kurduğu "Refah Muhafızı" adını verdiği oluşumu Türkiye’nin de içinde yer Birleşik Deniz Güçleri (CMF) koordine edecek. 

ABD Yemen'in Husi yönetimi tarafıdan balistik füze ve fiili müdahaleler ile deniz taşımacılığını engellemesine "Refah Muhafızı" adını verdiği oluşumla cevap verdi. Bahreyn'de kuruluşunun açıklandığı operasyon gücünün misyonunun, Kızıldeniz'den geçen gemileri korumak olduğunu duyurdu.
Yemen'deki Husi güçlerin Gazze savaşında İsrail'e cevap niteliğinde savaşa taraf olduklarını açıklamış ve Kızıldeniz'de İsrail bandıralı ya da İsrail'e mal taşıyan gemileri engellemeye başlamıştı. ABD kurulan "Refah Muhafızları” gücü ile yaşanan durumu ortadan kaldırmayı hedefliyor.
Misyonda İngiltere, Bahreyn, Kanada, Fransa, İtalya, Hollanda, Norveç, Seyşeller ve İspanya'nın yer aldığını açıklayan ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, bu ülkelerden bazılarının ortak devriyeler yürüteceklerini, diğerlerinin ise güney Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nde istihbarat desteği sağlayacaklarını söyledi. 
Associated Press haber ajansına konuşan kaynaklar, ticari gemilere şemsiye koruması sağlayabilecek askeri gemilerin, belirli bir zamanda mümkün olduğunca çok sayıda gemiye eşlik edecek şekilde konumlandırılmasının planlandığını söyledi.
AFP, ABD'nin halen aktif bir şekilde misyona katılacak üye ülkeler aradığını yazarken, bazı ülkelerin de operasyona katılmayı kabul ettiklerini ancak isimlerinin açıklanmasını istemediklerini belirtti. Yeni görev gücü; Kızıldeniz, Bebülmendep Boğazı ve Aden Körfezi'nde 2022 yılı Nisan ayında kurulan ve halihazırda mevcut olan Birleşik Görev Gücü 153 tarafından koordine edilecek. 38 ülkenin üye olduğu Birleşik Deniz Gücü’nde ABD, İngiltere, Avustralya, Kanada’nın yanısıra; Türkiye, Suudi Arabistan, Mısır, Yunanistan ve Hindistan da yer alıyor. Birleşik Arap Emirlikleri bu görev gücünden geçen Mayıs ayında çekildiğini açıklamıştı. BAHREYN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.