KNK’linin ‘savunma’ zaferi 

Yurt Dışı Haberleri —

Ali Has

Ali Has

  • Gerillalarla fotoğraf çekildiği için İngiltere’de hakkında ‘örgüt üyesi olmak’ suçlamasıyla dava açılan Kürt diplomat E.Ç. 80 sayfalık savunmayla iddiaları çürütünce savcılık davayı düşürerek dosyayı kapatmak zorunda kaldı.

DİREN DİCLE ERDEN

KNK Dış İlişkiler Komitesi üyesi E.Ç’nin diplomatik faaliyetler için gittiği Kandil’de gerillalarla görüşmesi ve fotoğraf çekilmesi İngiltere’de dava konusu oldu. Ancak iddiaların hepsi etkili bir savunmayla çürütülünce dava düşürülerek, kapatıldı.

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Dış İlişkiler Komitesi üyesi E.Ç. diplomasi ve Kürt insan hakları çalışmaları yürütmek amacıyla Mart 2020 yılında Londra’ya giriş yaptı. Kürt diplomat,  havayolu ile Belçika’ya dönmek isterken İngiliz polisi tarafından Terörle Mücadele Yasası’nın 7’inci maddesi gerekçe gösterilerek durduruldu. Polis, E.Ç’nin telefon ve laptop şifrelerini talep etti ancak KNK üyesi bunu reddetti. Bunun üzerine polis, şifreleri vermeyerek polise mukavemet ettiğini ileri sürdüğü E.Ç’yi bir süreliğine gözaltına aldı. Daha sonra telefon ve laptopuna el konulan E.Ç. serbest bırakıldı. Ardından yerel bir mahkemede E.Ç. hakkında ‘polise mukavemet’ iddiasıyla bir dava açıldı. 

Gerilla fotoğrafları suç sayıldı

Laptopu inceleyen İngiliz polisi, E.Ç’nin Kürt gerillalarıyla birlikte Kandil dağlarında çekilmiş fotoğraflarına ulaştı. Bunun üzerine 21 Haziran 2021 tarihinde E.Ç. hakkında ‘polise mukavemet’, ‘terör örgütü üyesi olmak’ ve ‘terör eğitimi görmek’ suçlaması ile Londra Old Balley’de bulunan Kraliyet Mahkemesi’nde dava açıldı. Yüzlerce sayfalık bir iddianame hazırlanarak E.Ç’nin 10 yılı aşkın süreyle hapis cezasına çarptırılması istendi. Savcılık bununla da sınırlı kalmayarak bazı bilirkişi ve uzmanlara dayanarak, raporlar oluşturarak Kürt diplomatın ‘PKK üyesi’ olduğu iddiasını kanıtlamaya çalıştı.

Ayağına kelepçe takıldı

İngiliz polisi Haziran 2021 tarihinde Kürt diplomat E.Ç’nin avukatı Ali Has’a ulaşarak ulaştıkları yeni bilgilerle birlikte davanın artık üst mahkemeye taşınacağını ileterek müvekkilini İngiltere’ye çağırmasını istedi. Bunun üzerine E.Ç. İngiltere’ye geldi. Yapılan ara duruşmada ise E.Ç’nin adresinin bulunduğu bölgeden çıkması yasaklanarak ayağına kelepçe takıldı ve bir nevi ev hapsine alındı. 

8O sayfalık savunma

Avukat Has ise müvekkili E.Ç. ile birlikte iddialara karşı 80 sayfalık bir savunma hazırladı. Savunmaya E.Ç’yi tanıyan akademisyenlerin, hukukçuların, sivil toplum örgütü liderlerinin yazar ve aydınların verdiği tanık beyanları da eklendi. Bununla birlikte Birkbeck Üniversitesi’nden Bill Browning’in uzmanlığında bir rapor da hazırlanarak savunma dosyasına eklendi. Ardından hazırlanan savunma dosyası savcılığa gönderilerek, E.Ç’nin lehine olan bilgi ve belgelerin avukatına gönderilmesi istendi. 

Savcılık davadan çekildi

Savunma dosyasına yazılı bir yanıt vermek zorunda olan savcılık, bugün Old Balley’de yapılması planlanan esas duruşma öncesi davadan çekildiğini açıkladı. Savcılık, “Biz bu dosyada zorlanıyoruz ve davayı kazanamayacağımızı anlıyoruz” diyerek tüm iddiaları düşürdüklerini açıkladı.

Dava dosyası kapatıldı

Bunun üzerine İngiliz Kraliyet Mahkemesi de E.Ç’nin suçsuz olduğunu belirterek, ayağındaki kelepçenin çıkarılmasına ve dosyanın kapanmasına karar verdi. Böylece esas ana duruşma görülmeden dosya kapanmış oldu. 

PKK yasağı neden oluyor 

Bir savunma stratejisiyle dosyanın düşürülmesinin ne anlama geldiğini davanın avukatı Ali Has’a sorduk. Kararla ‘resmi bir suçsuzluk’ beyanında bulunulduğunu aktaran Has, bu kararın Kraliyet Mahkemesi’nce alındığının altını çizdi. 

Yaptıkları savunmada, PKK’nin ‘terör örgütleri listesi’nde olmasının Kürt halkına getirdiği ciddi sorunları anlattıklarını aktaran Ali Has, “PKK’nin ‘terör listesi’nde olması başlı başına bir sorundur. Her Kürt bir gün ‘PKK üyesi’ iddiasıyla karşılaşabilir. Böyle olunca bu toplumsal sorun oluyor” dedi. 

Kürtler mağdur

İngiltere’nin PKK’yi ‘terör örgütleri’ listesine almasının hukuki değil siyasi karar olduğunun altını çizen Has, “Bunun tek sebebi uluslararası çıkar ittifaklarıdır. Kürtler küresel bir ittifakın mağduru olmuştur. İngiltere ekonomik bağlarından ve çıkarlarından dolayı Kürtleri yargılıyor. Savunmamızda bunun sosyolojik açıdan nasıl bir sorun olduğunu anlattık. Müvekkilim gibi lobi faaliyeti yapan insanların herhangi bir şekilde ‘terör’ faaliyeti içinde olmadığını beyan ettik” diye konuştu.

Lobi faaliyeti illegal değil

Müvekkilinin KNK üyesi bir diplomat olduğunu hatırlatan Avukat Has, şunları söyledi: “Dağa gitmenin başlı başına bir illegal faaliyet olmadığını ve ‘terör’ sebebi sayılamayacağını ifade ettik. Kandil’e yüzlerce siyasetçi, akademisyen, gazeteci, diplomat gidiyor. Her giden ‘PKK üyesi’dir anlamına da gelmiyor.  Bu dosya da önemli olan şey illegal faaliyet olarak gösterilen şeyler aslında illegal değildir. Yani örneğin Kandil dağlarına çıkmak, gerilla elbisesi giymek, fotoğraf çekmek ve eğitim vermek illegal bir faaliyet değildir. Bu tür dosyalarda yapılması gereken şey onların kafasındaki illegaliteyi normalleştirmek.”

Has ayrıca E.Ç’ye dair kararın ara duruşmada alınmasından dolayı emsal teşkil etmeyeceğini ancak bundan sonra polis ve savcılık süreçlerinde bunun bir emsale dönüşeceğini söyledi.

LONDRA

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.