‘Kolay vize’ lafta kaldı

Yurt Dışı Haberleri —

Pazarcık Kültür Merkezi

Pazarcık Kültür Merkezi

  • Almanya’nın Mainz kentinde depremzedeler için yapılan anma töreninde Alman siyasetçiler Berlin’in ‘hızlı ve kolay vize’ uygulamasının lafta kaldığı eleştirisinde bulundu. 

BERDAN DOĞAN/MAINZ

 Depremde yaşamını yitirenler için Almanya’nın Mainz kentinde anma düzenlendi. Mainz Kültür Merkezi’ndeki anmaya Gustavsburg Cemevi, Demokratik Kürt Toplum Merkezi, Mainz Alevi Kültür Merkezi, Dersim İnşaa Kongresi ile Mainz, Wiesbaden ve Rüsselsheim’dan yurttaşlar katıldı. Anmada tüm kentlerde hayatını kaybedenler için çerağ yakıldı, gulbang okundu.

Pazarcık Kültür Merkezi Başkanı Aziz Uspak bir heyet olarak Pazarcık ve köylerine gittiklerini belirterek, gözlemlerini paylaştı. Mainz’da ve deprem bölgesindeki kriz masalarıyla birlikte çalıştıklarını ve topladıkları yardımları yerine ulaştırdıklarını söyleyen Uspak, Mainz Belediyesi ve Alman kurum ve kuruluşlarıyla da depremzedelerle dayanışma için görüşmelerin sürdüğünü aktardı.  

El ele, omuz omuza

Pir Hüseyin Bildik, “Sistem, devlet insanlarımızı enkaz altında bıraktı” derken, bugün her zamankinden daha fazla el ele, omuz omuza verme zamanı olduğunu söyledi. 

Pazarcık Kültür Merkezi’nden Dilek Duman ise, “Aramızda bulunan herkes depremde aile ferdini, akrabasını, yakınını kaybetti. Yaraların sarılması için birlikteliğimizi, dayanışmamızı büyütmeliyiz çağrısında bulundu. 

Depremzedeler bürokrasiye takılıyor

Anmaya katılan Mainz Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Nino Haase, “Sizin yanınızdayız” diyerek, Alman devletinin bürokratik engelleri ortadan kaldırarak, depremzede yakınlarını buraya getirmek isteyenlere kolaylık sağlaması gerektiğini söyledi. “Yaraların kapanması yılları alacaktır” diyen Haase, dayanışmanın da uzun vadeli olması gerektiğini vurguladı. Mainz Belediyesi’nin depremzedelerle birlikte olduğunu söyleyen Haase, “Bu dayanışmayı Mainz kentinde birlikte büyütelim, yeniden inşaaya katkı sunalım” dedi. 

800’ün altında kaldı

Ardından Hür Demokrat Parti’den (FDP) Herbert Egner de depremzedelerin bürokrasi engeline takılmasına tepki göstererek, Türkiye ve Suriye’den Almanya’ya gelmesine izin verilenlerin sayısının  800’ün altında olduğunu kaydetti. Tüm kurum ve örgütlerin Alman hükümeti üzerinde  baskı kurmasının önemine vurgu yapan Egner, “Deprem felaketinin ağır sonuçları hala sürüyor” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.