Kolombiya’da Petro farkı 

Dünya Haberleri —

  • Eski gerilla ve solcu Devlet Başkanı Gustavo Petro’nun 7 Ağustos’ta göreve başlamasıyla Kolombiya’da dış politikada ve iç barışı sağlama konusunda bazı somut adımlar atılmaya başlandı. Kolombiya komşularıyla iyi bir diplomatik ilişki tesis etme ve gerilla hareketi ELN ile de yeniden barış müzakerelerine başlama kararı aldı. 

Venezuela’ya elçi atandı

Petro’nun girişimleri sonucu Kolombiya ve Venezuela, 3 yıl aradan sonra karşılıklı olarak büyükelçilerini atadı. Venezuela eski Dışişleri Bakanı Felix Plasencia, Bogota Büyükelçisi olarak atanırken, Kolombiyalı eski senatör Armando Benedetti, Carakas Büyükelçisi oldu. Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, Benedetti’yi “iki ülke arasında bozulan ilişkilerde zor bir görev beklediğini” söyledi.

3 yıldır ilişkiler kesilmişti

Kolombiya’da 2019 yılında sağcı Devlet Başkanı Ivan Duque’nin Venezuela’da ABD destekli muhalif lider Juan Guaido’yu “meşru devlet başkanı” olarak tanıması, iki ülke arasında diplomatik ilişkileri sekteye uğratmış ve karşılıklı sınırların kapatılmasına yol açmıştı. 

ELN ile müzakere başlıyor 

Petro ayrıca Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile barış görüşmelerini canlandırmak için Küba’nın başkenti Havana’ya yeni bir delegasyon yolladı. Petro’nun Havana’ya gönderdiği delegasyona Kolombiya’nın yeni Barış Yüksek Komiseri Danilo Rueda liderlik ediyor. Rueda, savaş sürecindeki insan hakları ihlallerini ortaya çıkartmak için çaba gösteren bir sivil toplum kuruluşunun yöneticisi. Petro ayrıca, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) gerillalarıyla 2016’da imzalanan barış anlaşmasının tam olarak uygulanmasını da hedefliyor.   BOGOTA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.