Kolombiya’da siyasi suikastler sürüyor 

Dünya Haberleri —

  • Kolombiya’da, siyasi suikastler devam ediyor. Bu yıl toplamda 114 yerli lider ve aktivist cinayetlere kurban gitti.

 

Kolombiya’da Kasım 2016’da Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile devlet arasında imzalanan barış anlaşmasından bu yana yerli toplulukların haklarını savunan halk liderleri, aktivistler, eski gerillalar suikastların hedefi oluyor.

Yerli liderler hedefleniyor

En son Kolombiya’nın Ekvador sınırındaki Narino ve güneybatısında yer alan Valle del Cauca yönetim merkezlerinde, yerli liderlere silahlı saldırılar düzenlendi. İki ayrı saldırıda toplamda 9 yerli hayatını kaybetti, 6 kişi de yaralandı. Geçtiğimiz hafta da Kolombiya’da yerli halk liderlerinden Jaime Losada kimliği belirlenemeyen kişilerin saldırısına uğradı. Losada’nın cesedi Sevilla nehri kıyısında bulundu. 

Bu yıl 114 kişi katledildi

Kolombiya Ulusal Yerli Örgütü, bu yılın Haziran ayına kadar 30’u Awa topluluğu mensubu en az 85 yerlinin silahlı saldırıda öldürüldüğünü duyurdu. Kolombiya Kalkınma ve Barış Çalışmaları Enstitüsü’nün verilerine göre, ülkede bu yıl 101 toplum lideri suikasta kurban gitti. Birleşmiş Milletler’in verilerine göre ise 2016 ila 2021 arasında, Kolombiya’da 562 insan hakları savunucusu cinayete kurban gitti. Eski yerli senatör Feliciano Valencia, Twitter hesabından saldırılara tepki göstererek, “Yerli halka karşı yeni bir katliam yapılıyor” ifadesini kullandı.  BOGOTA 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.