Korona 17 bin sağlıkçının hayatına mal oldu

Dünya Haberleri —

.

.

  • Uluslararası Af Örgütü, geçen yıl yaklaşık 17 bin sağlık çalışanının koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. Her 30 dakikada bir sağlıkçının yaşamını yitirdiğini kaydeden örgüt “Bu hem bir trajedi hem de bir adaletsizliktir” diye belirtti.

 

Koronavirüs pandemisinden en fazla etkilenen sağlık çalışanları oldu. Uluslararası Af Örgütü, 70’den fazla ülkede sağlık bakanlıkları, sivil toplum örgütleri, sendika ve medya kuruluşlarının elde ettiği verileri inceleyerek hazırladığı raporda, geçtiğimiz yıl 17 bin sağlık çalışanının koronavirüs salgınına bağlı hayatını kaybettiğini belirtti.

Uluslararası Af Örgütü Ekonomik ve Sosyal Adalet Birimi Direktörü Steve Cockburn, verilere göre her 30 dakikada bir sağlıkçının yaşamını yitirdiğini kaydederek “Bu hem bir trajedi hem de bir adaletsizliktir” ifadelerini kullandı. Aşılama konusunda sağlık çalışanlarına öncelik verilmesinin zamanı geldiğini vurgulayan Cockburn, aşı erişiminde büyük bir küresel eşitsizlik yaşandığını dile getirdi ve “Bunu kaldırmak için acil adım atılmalıdır” dedi.

Uluslararası Af Örgütü, aşı dağılımında sağlık çalışanlarına öncelik verilmesi gerektiğini bir kez daha yenileyerek, birçok ülkede sağlık çalışanlarının görmezden gelindiğini kaydetti.

Aşı dağılımındaki adaletsizliğe vurgu yapılan raporda “Tüm dünyadaki aşı dozlarının yarısından fazlası dünyanın 10 varlıklı ülkesinin elinde bulunuyor, ancak 100’den fazla ülkede henüz tek bir kişi bile aşılanmadı” diye belirtildi.

Birleşmiş Milletler (BM) de geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada aşı dağılımının eşit ve adil olmadığını, bugüne kadar 130 ülkeye hiç aşı ulaşmadığını belirtmişti.

Aşı dağılımının eşit yapılması “Küresel topluluğun önündeki en büyük ahlaki sınav” olarak değerlendirilmiş, zengin ülkelerin ilaç firmaları ile yaptığı anlaşmaların aşı adaletsizliği yarattığına dikkat çekilmişti.

BRÜKSEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.