Kosova’da NATO ve Sırplar karşı karşıya

Dünya Haberleri —

.

.

  • NATO'nun Kosova Barış Gücü (KFOR) ile Kosovalı Sırplar arasında arbede yaşandı. 52 Kosovalı Sırp ve 41 KFOR askeri yaralandı. Sırbistan Devlet Başkanı Vucic, Kosova devlet başkanının kan dökmeyi amaçladığını söyledi. 

Kosova'da Sırp çoğunluğun yaşadığı Leposaviç, Zveçan ve Zubin Potok'ta halk iradesinin hiçe sayılarak Arnavut belediye başkanlarının göreve başlamasına karşı çıkan Kosovalı Sırplar ile güvenlik güçleri arasında arbede yaşanıyor. 
Zvecan belediyesinde NATO'nun Kosova Barış Gücü (KFOR) sivil Sırplar ile taşlı sopalı kavgaya girişti. KFOR güçleri Sırplara karşı polis göz yaşartıcı gaz kullandı. Olaylarda aralarında 11 İtalyan askeri olmak üzere en az 41 KFOR gücü yaralandı. Kosovalı Sırplardan 52 kişi yaralandı bunlardan üçünün durumunun ağır. Üç kişinin durumunun "kritik" olduğu belirtilirken, hayati tehlikesi olanın bulunmadığı kaydedildi. Protestolarda bir polis aracı ateşe verildi. 

Şiddeti durdurma çağrısı
NATO merkezi çatışmanın sebepsiz olduğunu iddia ederek, "NATO, Kosova'nın kuzeyinde KFOR birliklerine yönelik olarak gerçekleştirilen ve çok sayıda askerin yaralanmasına yol açan sebepsiz saldırıları şiddetle kınamaktadır. Bu tür saldırılar kesinlikle kabul edilemez. Şiddet derhal durdurulmalıdır" dedi. 

Belgrad: NATO’yla çatışmayın
Sırbistan Savunma Bakanı Milos Vucevic, Sırp ordusunun ülkenin Kosova sınırına konuşlandırılacağını söyledi. Vucevic, Sırbistan Radyo Televizyonu'na (RTS) yaptığı açıklamada, "ordunun teyakkuzda kalmaya devam ettiğini ve yerel saatle 14.00'e kadar ülkenin Kosova sınırına konuşlandırılacağını" ifade etti. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Kosovalı Sırplara NATO ile çatışmaya girmemeleri çağrısında bulundu. Vucic, Kosova'nın kuzeyindeki Zveçan Belediyesi önünde Kosovalı Sırplar ile NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü (KFOR) birlikleri arasında yaşanan arbedenin ardından başkent Belgrad'da basın toplantısı düzenledi.
Kosovalı Sırpların, Kosova Başbakanı Albin Kurti'nin "emriyle" seçilen belediye başkanlarına olan memnuniyetsizliklerini dile getirmek için toplandıklarını söyleyen Vucic, "Aylardır, Kurti'nin tek amacının çatışma olduğunu ve bölgede kan dökülmesini amaçladığını anlatmaya çalıştım. Tam da istediği gibi oldu ve Sırplar ile NATO karşı karşıya geldi." dedi.

Vucic: Kosova Özel Birliği ateş açtı
Vucic, bugünkü gerginliğe ilişkin şu ifadeleri kullandı: "KFOR, Kosova Özel Birliklerine ait araçların etrafında bulunan Sırpların dağılmasını istedi. Bu talebin yerine getirilmemesi üzerine KFOR ve Sırplar arasında arbede yaşandı. Ancak, Kosova Özel Birliklerine ait bir asker, bakın KFOR değil, diz çökme pozisyonunda elindeki tüfekle ateş açtı. İki kurşun bir Sırp'ı yaraladı. Sırplar da bunu üzerine taşlarla cevap verdi."

52 Sırp, 41 KFOR askeri yaralandı
Yaşanan arbedenin ardından 52 Kosovalı Sırp'ın yaralandığını aktaran Vucic, "Biri ağır yaralı, 3 kişi de yoğun bakımda. 41 KFOR askeri de yaralandı." diye konuştu.
Vucic, Sırbistan ordusunun, Kosova sınırında "gerekli görülen" yerlerde konuşlandığına işaret ederek, "Bu gece onları da ziyaret edeceğim. Avrupa Birliği (AB) yetkilileriyle sürekli iletişim halindeyim." ifadelerini kullandı.
Sırbistan'ın barışı korumak için elinden geleni yapacağını vurgulayan Vucic, "Kosovalı Sırplara, NATO ile çatışmaya girmemeleri çağrısında bulunuyorum. Gösteri düzenleyeceksiniz lütfen bunu barışçıl yöntemlerle yapın." dedi.
Vucic, uluslararası kurumlara da Kurti'nin yapmak istediklerini anlamaları noktasında uyarıda bulunarak, "Kosova'daki Sırpların ölmesine, sürgün edilmesine izin vermeyeceğiz. Bugün size anlattıklarımın hepsi gerçek." diye konuştu. BELGRAD

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.