Kraliçe Elizabeth anılıyor

Dünya Haberleri —

Kraliçe II. Elizabeth

Kraliçe II. Elizabeth

  • Birleşik Krallık'ın en uzun süre tahtta kalan ve dünyanın en yaşlı hükümdarı olan 96 yaşındaki Kraliçe II. Elizabeth öldü.

 

Buckingham Sarayı'ndan yapılan Perşembe akşamı yapılan açıklamada “Kraliçe Balmoral'da huzur içinde yaşamını yitirdi" denildi. Kraliçe II. Elizabeth'in ölümüyle, en büyük oğlu Galler Prensi Charles (73) yeni kral oldu. Kral 3. Charles, "Sevgili annem Kraliçe'nin ölümü benim için en büyük üzüntü anıdır" dedi. Kraliçe Elizabeth'in eşi Edinburgh Dükü Prens Philip de geçen yıl Nisan ayında 99 yaşında hayatını kaybetmişti. 

Yas ilan edildi

Kraliçe’nin ölümünün ardından ülkede 10 günlük yas ilan edildi. Fotoğrafları eşliğinde ulusal marş çalındı. Kraliyet konutları ve kamu binalarındaki bayraklar yarıya indirilirken, kültür ve spor etkinlikleri ile lig maçları iptal edildi. Kiliselerde ise Kraliçe için anma törenleri yapılıyor. Kimi vatandaşlar Buckingham Sarayı'nın önüne Kraliçe için çiçekler ve kişisel notlar bıraktı. Bazılarının ise 1997’de şüpheli bir kazada hayatını yitiren Prenses Diana’nın fotoğrafını sosyal medyada paylaşıp “tarafımız belli” demesi ise dikkat çekti. 

70 yıldır tahtaydı

Kraliçe II. Elizabeth 6 Şubat 1952 tarihinde tahta çıkmıştı.  İngiliz sömürgeciliği onun döneminde artarak devam etti. Kraliçe, Birleşik Krallık ve aralarında Avustralya, Kanada ve Jamaika'nın da bulunduğu 14 ülkenin devlet başkanı kabul ediliyordu. Sömürge ülkelerden gasp ettikleriyle dünyanın en zengin hükümdarı haline geldi. Hüküm sürdüğü 70 yıl boyunca ülkesinde ve dünyada büyük ekonomik ve sosyal değişimlere tanıklık etti. Winston Churchill'den Liz Truss'a 15 başbakan gördü. Kraliçe en son Salı günü Muhafazakar Parti liderliğine seçilen Liz Truss'u başbakan olarak atamıştı. Truss ve milletvekilleri dün Kraliçe’yi parlamentoda andı.

Taziye mesajları 

Truss taziye mesajında ise “Ülkemiz onun saltanatı altında büyüdü ve gelişti. İngiltere, onun sayesinde bugün büyük bir ülke" şeklinde konuştu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron “Kalplerin Kraliçesi’ni anıyorum" dedi. ABD Başkanı Joe Biden “Bir hükümdardan daha fazlasıydı. O bir dönemi belirledi” diye konuştu. Kanada Başbakanı Justin Trudeau “Kanada tarihinin büyük bir kısmını temsil etmiştir” dedi. Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier de “Bir yüzyılı etkiledi. Yakın tarihi yaşadı ve yazdı” ifadelerini kullandı. LONDRA

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.