Kurdewarî bir yaşamdı Apê Namet

Yurt Dışı Haberleri —

Nimet Sevim (Apê Namet)

Nimet Sevim (Apê Namet)

  • Hanau Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde (DKTM)  yapılan anmada 16 Ağustos 2022'de yaşamını yitiren Apê Namet için taziye ve anma gerçekleştildi. Ailesi taziyeleri kabul ettikten sonra arkadaşları ve yoldaşları Apê Namet’i andı. 

AHMET KAYA / HANAU

Apê Namet sadece bir Kürt yurtseveri değil, aynı zamanda dengbej ve kültür elçisiydi. Herkesin Kurdewarî bir hayat yaşaması için çabalıyordu, öyle de yaşıyordu. Yürüyüşlere ve eylemlere katılanlar Apê Namet’i ulusal kıyafetler içerisinde, erbanesi ile anımsayacaklardır. 

Nimet Sevim (Apê Namet) Bitlis’in Tatvan ilçesine bağlı Qurteka köyünde 1945 yılında dünyaya geldi. 1969-71 yılları arasında Barzani hareketi için çalışmalar yürütmüş. 1972 yılında kabul edilince Almanya’ya işçi olarak gelir. Önce Wetzler daha sonra Hanau’ya yerleşir. Kendi deyimiyle Kurdewarî tutumu nedeniyle sürekli araştırma içinde olup birçok parti ve örgütü tanımaya çalışır. En sonunda ise Kurdistan Ulusal Kurtuluş Mücadelesi’nde Apocuları kendisine yakın bularak onlarla yürümeye başladı. Bu yürüyüşü son nefesine kadar devam etti. 

Evimiz de hevalimiz de oydu

Apê Namet ile uzun yıllardır tanışan ve paylaşımları olan sanatçı Amele, “Bazen amcamız, bazen baba, xalo, bazen de hevaldi. Gerçekten biz sanatçıların babası, xalosu, öğretmeniydi. Kurdewarî hoş, güzel, mimiklerimiz ne kadar güzelse bu Heval Nimet’dendir. Zamanında 10-15 sanatçı onun evinde kalırdık. Kimse yoktu evimiz de oydu, hevalimiz de oydu. Onu kimse anlatamaz, başkada bir Nimet içimizden çıkmaz" dedi.

Çok emektardı

Yazar Fêrgîn Melîk Aykoç Apê Namet’in her konuda candan olduğunu söyleyerek “Hayatımda onun gibi bir kişi daha tanımadım. 84 yılında 1 Mayıs yürüyüşünde Halkın Birliğinin hazırladığı ‘Faşist Apocu çeteyi teşhir edelim’ bildirisini öncelikle sorumlularına geri verdik. Yine geldi yine teslim ettik. Daha sonra arkadan gelip korteje girdiler. Namet ve birkaç arkadaş Kürt elbiseleri giymişlerdi. Biz yetişene kadar adama bir tane vurdu adam bir tarafa bildiriler bir tarafa dağıldı” diyerek sade bir yurtsever tavrın ve özverinin sahibi oluğuna dikkat çekti.

“Üzerine bayrak örtemedik”

Diyarbakır’dan Hanau’ya otuz yıl önce yeni geldiğinde Namet hevali tanıdığını söyleyen Aynur İnal, “Bir gün ‘folklor ekibi kuracağız’ dedi. Ne kadar tanıdık kadın varsa topladı folklor ekibi kurdu. Kimsenin kalbini kırmıyordu. Herkesin ayağına giderdi, mücadele eder çalışırdı” dedi. Aynur İnal ile ayrı sohbet ettiğimiz de ise, “Ape Namet diyordu ki ‘Serokumuzu zindandan çıkarsaydık, onu görseydim ondan sonra ölseydim.’ Onun vasiyetinin yerine getirmedik, cenazesini derneğe getirip bayrak üstüne örtemedik o içimde kaldı” dedi.

Serxwebun için kredi çekti

Apê Namet’le yürüyenlerden biri de kirvesi Aydın Demir. Tatvan’dan tanıştıklarını söyleyen Demir, “Bir arkadaş gelip ‘Serxwebun gazetesini çıkaracağız ama para yok’ dedi. O zaman Namet abi ve bir arkadaş gidip kredi çekti. Musa Anter Kurdistan’ın, o ise Avrupa’nın çınarıydı, çınarımızdı” diye konuştu. 

Apê Namet’in organize ettiği Amed Zindan’ı için yapılan açlık grevinden bahseden Demir, “Açlık grevinin 28. günü dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan Bonn’a geldi. Namet abi ve Av. Müller gittiler onun sözcüleriyle konuştular. İsviçreli bir kadın gazeteci ile tanıştık. Gazeteci Diyarbakır Cezaevi’ne gitti. Arkadaşlar bize haber göndererek açlık grevini bırakmamızı istediler bizde 30. günde açlık grevini bıraktık” dedi.

Hep en öndeydi

1984 yılında yapılan ilk Uzun Yürüyüş’te Apê Namet’inde organizede yer aldığını söyleyen Demir, “Hanau’dan Bonn’a, Hannover’den Bonn’a iki koldan yürüyüş organize edildi. Burdan Bonn’a kadar gençlerin önünden yürüdü. Onun yolunda yürümeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Siyasetçi Faysal Sarıyıldızın’da katılıp duygularını dile getirdiği anma etkinliğinde, Rojhilatlı arkadaşlarından Canbaş’ın Apê Namet’in anısına “Heval” adlı şiiri okudu. Apê Namet’in fotoğraf ve görüntülerinden oluşan sinevizyon, kendi sesisinden dengbeji söylediği kılam eşliğinde seyredildi. Anma etkinliği geçmişte Apê Namet’in misafirperverliğinde olduğu gibi hayır yemeği ve ikram ile son buldu. HANAU

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.