Kurdistan’ın Şîlan’ı

Kadın Haberleri —

.

.

  • Kurdistan Özgürlük Hareketi'ni ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı 1980’li yıllarda tanıdı. Lübnan’da Mahsum Korkmaz Akademisi’nde eğitim aldıktan sonra 15 yıl boyunca Kurdistan dağlarında mücadele etti. 2003 yılında doğduğu Rojava topraklarına dönerek PYD’de toplumsal alanda çalışma yürüttü, 2004’te katledildiğinde o ardında büyük bir direniş mirası bıraktı.

Kuzey-Doğu Suriye’de 1980’li yıllarda Kurdistan Özgürlük Hareketi ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı tanıyan kadınların geride bıraktığı direniş mirası bugün Kadın Devrimi’nin temelini oluşturdu. Bu kadınlardan birisi de Şîlan Kobanê.

Şîlan Kobanê’nin şehadeti üzerinden 19 yıl geçerken, ANHA’dan Zana Seydî şehidin portresini hazırlayarak hem mücadelesine hem de tarihe bir kez daha ayna tuttu.

Meysa Baqî (Şilan Kobanê), 1971’de Kobanê'nin 25 kilometre batısında bulunan Koreli köyünde dünyaya gelir. Aşiret gelenek ve görenekleri içinde büyür. 5 kız ve 4 erkek kardeşi olan Şilan Kobanê, 1970'li yıllarda ailesiyle birlikte Halep'e gitmek zorunda kalır.

9 yaşında PKK’yi sevdi

Henüz 9 yaşındayken, yani 1980’de Rojava ve Suriye'nin diğer kentlerine gelen kadrolar aracılığıyla Kürdistan Özgürlük Hareketi’ni tanır. Hareketi ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fikirlerine büyük bir ilgi duyar. Öcalan'ın fikirlerinin izinde bir savaşçı olmayı hayal ederdi.

Ortaokulu bitirdikten sonra 14 yaşında Lübnan'da kampları ziyaret ettiği sırada PKK saflarına katılma kararı alır. Ancak bu hayali gerçekleşmez. Suriye-Lübnan sınırında yakalanır ve yaklaşık 2 ay gözaltında tutulur.

Hep çalıştı, emek verdi

Asi kişiliğiyle bilenen Şilan Kobanê çalışmayı, üretmeyi çok sever ama babası okumasına izin vermez. Bunun üzerine babasından gizli eğitimine devam eder ve başarılarını gören babası eğitimine destek verir. Kürt olması, Arapçayı iyi bilmemesi nedeniyle ilkokulda büyük engellerle karşılaşır. Fakat o çalışmaktan geri durmaz ve çaba sarf ederek başarılı bir öğrenci olur.

 

Meysa Baqî (Şilan Kobanê)

 

İlk örgütleme çalışması: Newroz

Günler birbirini kovalarken, Şîlan Kobanê ve arkadaşları Newroz kutlamasına katılmak ister. Ancak okul yönetimi izin vermeyince, arkadaşlarını örgütleyerek okulu boykot eder. Siyasi duruşundan rahatsız olan Şam rejimi tarafından gözaltına alınır.

Şîlan Kobanê, toplumsal gelenekler ve eril zihniyetten dolayı gençliğinde de birçok zorlukla karşılaşır. Kürt kadınlarının eril zihniyete karşı korunmasına inanır ve bunun için mücadele eder.

Halep’ten Efrîn’e kadar

Takvimler 1981 yılını gösterdiğine PKK kadrolarının Şilan Kobanê'nın evini ziyaretleri artar. Onların yardımıyla Kürtçesini güçlendirir ve Halep’te okulda öğrencilere gizlice Kürtçe öğretir.

Özgürlük arayışı içi içine sığmaz bunun üzere Halep'te eylemlere, kadın ve sanat gruplarına katılır. Efrin ve Halep'te Kürt öğrenciler arasında devrimci çalışmalar yürütür, parti kadrolarıyla birlikte ideolojik eğitimlere katılır.

Bekaa’da temel eğitim

Lübnan'da Bekaa Kampı’nda Mahsun Korkmaz Akademisi’ni birçok kez ziyaret ederek eğitim alır. İlk olarak “Saadat” kısa bir süre sonra ise “Şilan” kod ismini seçer. Ayrıca burada“Dengê Gerilla' radyosunda görev alır.

Ağustos 1988'de Halep'te Kürdistan Özgürlük Hareketi mücadelesine katılır, 4 arkadaşıyla birlikte yönünü Lübnan’a verir. Suriye-Lübnan sınırında Lübnanlı yetkililer tarafından tutuklanır ve 2 ay kadın cezaevinde kalır.

Mahsun Korkmaz Akademisi’nde bir yıl boyunca Öcalan'ın yanında bulunan Şilan Kobanê, genç olmasına rağmen Kurdistan dağlarında silahlı mücadeleye katılmayı ister.  Fakat Öcalan yaşının küçük olması nedeniyle bu talebini kabul etmez. Bunun üzerine 1991 yılına kadar Halep ve Efrin'de toplumsal çalışmalar yürütür.

Dağların Şîlan’ı

1990'lı yılların başından itibaren Kurdistan dağlarına giden Şilan Kobanê, kadınların silahlı mücadeleyi yürütebileceğini ve bu mücadelede öncü rol oynayabileceğini kanıtlamak ister. Bu ruhla Kurdistan dağlarında 15 yıl boyunca mücadele eder.

Mart 1999'da 2’nci Kongre’de alınan kararla kurulan PJKK, kadın partisinin resmen kurulmasıyla birlikte parti yönetimindeki yerini alır. PJKK, daha sonra PJA adı altında örgütlendi. Şilan Kobanê, burada parti yönetiminde yer alır ve çalışma yürütür.

Topraklarının her karışında çalıştı

2003 yılında Şehd Haron bölgesinde Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) kongresinin yapılmasıyla PYD Merkez Komitesi üyeliğine seçilir. 2004 yılında doğduğu Rojavatopraklarına dönerek Rojava, Suriye, Halep ve Şam'ın tüm bölgelerinde kalarak halk örgütlemesi çalışmaları yürütür ve kısa sürede halkın güvenini kazanır. Suriye istihbaratı Şilan Kobanê’nin Rojava'da olduğu bilgisini alır ve bölgede rahat etmemesi için her şeyi yapar. Şîlan ise PYD'nin çalışmaları için Irak'ın Musul kentine geçer.

Suriye istihbaratı Şilan Kobanê’ye komplo kurmak için yanına ajanlar yerleştirir. 29 Kasım 2004'te Irak-Suriye sınırında görevini yaparken suikast sonucunda Şilan Kobanê ile arkadaşları Zekeriya, Ciwan, Fuad ve Cemil şehit düşer. Şehitler Qendil’de bulunan Şehit Harun Şehitliği’nde toprağa verilir. KOBANÊ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.