Kürt İslam alimleri cemiyet kurdu

Kürdistan İslam Alimleri

Kürdistan İslam Alimleri

  • Almanya’nın Hagen kentinde bir araya gelen onlarca Kürt din alimi, “Kürt İslam Alimleri Cemiyeti”nin (KİAC) kuruluşunu ilan etti. Kürt ulemaların hedefi, özünden uzaklaştırılan İslam’ı iktidarın tekelinden çıkarmak. 
  • CÎK Başkanı Turhallı, İslam’ı bilimle, demokrasiyle yorumlayabilecek ve topluma cevap olacak bir kurum oluşturmanın önemine dikkat çekerek, Kürtlere doğru İslam’ı, Kürtlerin sorunlarını da İslam alemine anlatacaklarını söyledi.


HAKAN TÜRKMEN / BERLİN

Kürt İslam Alimleri Cemiyeti, 130’a yakın Kürt din aliminin katılımıyla Hagen’de 8 Mayıs’ta gerçekleşen kuruluş kongresi ardından kuruluşunu ilan etti. Herhangi bir siyasi yapılanmaya bağlı olmayan KİAC, her tür din, dil, cins, ırk ayırımını reddediyor. 

“Bizler, Kürt alimleri olarak despot ve zalimlere karşı mücadele eden ve bu gelenekten gelen alimlerin mirasçısı olacağız” diyen KİAC’nin kuruluşuna öncülük eden meleler ile neden böylesi bir oluşuma ihtiyaç duyduklarını ve önceliklerini konuştuk. Kürt İslam Alimleri Cemiyeti Sözcüsü Mele Muhyeddin, İslamiyet'in “iktidar” ile tanıştıktan sonra özünden, amaçlarından uzaklaştığını belirterek, “İslamiyet barış, adalet, özgürlük ve ahlakı esas alırken; bir süre sonra iktidarın aracı haline geldi” dedi. 

Zulmü kendimize dert edindik

“Kürt İslam alimleri olarak kurduğumuz cemiyetle, gerçek İslamiyet’in hayat bulmasını istiyoruz” diyen Mele Muhyeddin, “Gerçek İslam’dan kastımız; bütün ulusları, insanlığın uğradığı zulmü kendimize dert edinmemizdir. Nasıl ki Peygamber Efendimiz mazlumların dinini, ırkını sormuyordu, Peygamber varisi alimlerin de hiç kimsenin dinini, ırkını sormaması gerekir. Biz de bunu amaçlıyoruz” diye konuştu.

Gerçek İslam'ı analatacağız

Cemiyetin kuruluşuna öncülük edenlerden Mele Dilşad Başur gerçek İslam’ı anlatacaklarını belirterek, “Peygamber efendimiz Hz. Muhammed’den gelen din, demokratik ve kültüreldir. Çalışmalarımızı bu kapsamda yürütmek elzemdir” dedi. Mele Abdullah Rojava da İslam’ın iktidarın tekeline alındığının altını çizerek, “Kürt alimleri olarak bir araya gelmeli, İslamiyet’i Kuran’ın esaslarına göre halklara taşımalıyız” diye konuştu. 

Önemli bir boşluğu dolduracak 

Kürdistan İslam Toplumu (CÎK) Başkanı Hafız Ahmet Turhallı ise Kürtlerin şimdiye kadar İslami ilimler konusunda bir kurum, otorite olarak topluma cevap verme konusunda sıkıntılar yaşadığını belirterek, KİAC’nin bu açıdan önemli bir boşluk dolduracağının altını çizdi. Tarihte İslam aleminde önemli bireyler olsa da kurumsallaşmanın yaşanamadığını kaydeden Turhallı, Kürdistan’daki alimler ve medreselerin bakış açışını yansıtmanın acil bir ihtiyaç olduğunu kaydetti. 

İktidar istismar aracına dönüştürdü

“İktidarı elinde bulunduranlar İslam’ı kendileri için bir istismar aracına dönüştürmüş” diyen Turhallı, İslam adı altında İslam’dan uzaklaşma yaşandığını vurguladı. “İslam’ın ölçüleri var, ancak bu ölçüler iktidar lehine yorumlanıyor” diyen Turhallı, şunları söyledi: “Bunun önüne geçmek için böylesi bir Alimler Kurulu’nun oluşması, bağımsız olması, diyalog içerisinde olması ve toplumumuzun çıkarlarını esas alarak Kuran’ı yorumlaması, demokratik inşa için önemlidir. İslam’ı bilimle, demokrasiyle yorumlayabilecek ve topluma cevap olacak bir kurum oluşturmak, Kürtlere doğru İslam’ı anlatmak, aynı zamanda Kürtlerin sorunlarını da İslam alemine anlatmaktır hedefimiz.”

Hayati ve tarihi

Turhallı, CÎK olarak neden bu cemiyet içinde yer aldıklarını ise şöyle özetledi: “Ortadoğu’daki İslami toplumlara hakkaniyete dayalı ilmi perspektifi, iktidardan şimdiye kadar uzak kalan Kürt alimlerinin getirebileceği inancını taşıyoruz. Müslümanlar arasındaki sorunların çözümü, ancak devlet ve iktidarların etkisi dışında kalarak oluşur. Kürt toplumunun iktidarların etkisi dışında kalmış bir kültüre sahip olmasını, hayati ve tarihi buluyoruz.”
Hizbulkontro gibi devlete bağlı organizasyonların hedefinin “iktidar İslam’ı yaratmak” olduğunu belirten Turhallı, “Bizler buna karşı zihniyet mücadelesi vererek; topluma ahlakı, ilmi, ibadeti vererek, sadece dini Allah için yaşayan toplumlara ulaşmayı esas alıyoruz. Medreseler, akademiler, camiler açarak topluma doğru İslam’ı götürmeyi amaçlıyoruz. Bu oluşumların amacı toplumu kandırmak, devlete bağlamak, iktidara bağlamak. Bizler de buna karşı gerçek İslam’ı topluma götürmeyi amaçlıyoruz.” 

Sömürgecilerden uzaklaşın

KİAC, Kürt alimlerini, düşmanları olan sömürgeci devletlerden ayrılma, kendi kardeşleri olan İslam alimlerinin saflarına katılmaya çağırdı.
KİAC’nin sonuç bildirgesinde, “Biz İmam Azam Ebu Hanife, Şeyh Said, Said Kurdi, Şeyh Mahmut Berzenci, Şeyh Ahmet ve Molla Mustafa Berzani, Kadı Muhammed, Molla Abdurehmane Tımoqi, Şeyh Mehmet Emin Bingöl, Molla Sıddık Turhallı, Molla İzzetin Yıldırım ve Şeyh Maşuk Haznevinin takipçileri olacağız” denildi. Kürt alimlerine “Kendi düşmanları ve İslam düşmanları olan sömürgeci devletlerden ayrılma, kendi kardeşleri olan İslam alimlerinin saflarına katılma” çağrısı yapan KİAC, diğer milletlerden din alimlerine ise şöyle seslendi: “İslam coğrafyasında yaşayan ve Müslüman olarak kendilerini görenlerin sorunlarının halledilmesi, siz alimlerin çabası ile mümkün olacaktır. Müslümanların kendi aralarındaki haksız savaşlara son vermeleri, hakkaniyete ve adalete dayalı çözümlerin gelişebilmesinin, sizlerin mücadelesi ile olacağına inanır, sizleri barış, adalet ve yardımlaşmanın olabilmesi için birlikte kardeşçe mücadele etmeye çağırıyoruz.”

Kürtlerin yanında yer alın

Kur’an-ı Kerim ile İslam’ın adalet, barış ve bir arada kardeşçe yaşamayı emir ettiği belirtilen bildirgede şu ifadelere yer verildi: “Kongremiz bu emrin gereği olarak, hepinizi barış ve kardeşlik için beraberce omuz omuza mücadeleye davet eder. Özellikle Türkiye, Irak, İran ve Suriye’deki İslam alimlerine çağrımızdır; Kürt kardeşlerinizin haklarına kavuşmaları için devletlerinizin değil, Kur‘an-ı Kerim’in ilkeleri temelinde çözüm için birlikte çalışalım. Fesadı ve yıkımı değil, ıslahı ve adaleti inşa ederek, coğrafyanın hepsinde barışı yerleştirelim. Kongremiz, Kürt milletinin ve Kürdistan’ın hakkını teslim ederek, zulme ve jenoside tabi tutulmak istenen mazlum Kürt milletinin yanıda yer almanız için çağrı yapar, adalet ve barış için çalışmalara davet eder.”

Kuruluş bildirgesinden

KİAC’in kuruluş bildirgesinde ise şu tespitler dikkat çekiyor:
* Milletimizi İslam adına aldatarak yok etmeye çalışıyorlar. Para ve maddi güç ile yüz binlerce sözde bilgi hamalını para karşılığında saflarına aldılar. Bununla Müslüman Kürtler başta olmak üzere, dürüst ve samimi Müslümanların büyük bir bölümünü zulmün ve cehaletin etkisine almış durumdalar. Kürt dindarları ve dürüst dindarları yoldan çıkaran sistemlere karşı, doğru ve ölçüleri aşikar olan, bir İslami zihniyetle mücadele etmek için bir araya geldik ve kuruluşumuzu ilan ettik.
* İçinde bulunduğumuz çağda hak ile batıl birbirine karışmış, doğru ile yanlış birbirinden ayırt edilemez duruma getirilmiştir. Hak ve doğru güçlünün elinde oyuncağa dönüşmüştür. Mazlumlar ve haklılar suçlu konuma getirilmiştir. Üstelik tüm bunlar İslam adına yapılmaktadır. Bu elim durumdan kurtulmak isteyen İslam alimleri zaman zaman bir araya gelip çareler arasa da, yakalarına yapışan tarikatçılık, mezhepçilik, particilik ve devletçilik gibi hastalıklardan kendilerini arındıramadıkları için müspet bir sonuca ulaşamamışlardır. 
* Genelde İslam ümmetinin durumu bu iken özelde Müslüman Kürt halkı çok daha vahim bir durum içindedir. Neyin doğru, neyin yanlış olduğunu bilemez duruma düşürülmüştür. Toplumun ekseriyatı ilmi-ictimai ve ilahi felsefenin öğretilerinden çok materyalist (maddeci) felsefe ile hurafe itikadlar arasında gidip gelmektedir. Fikri karmaşa, ictimai huzursuzlukların büyümesine yol açmaktadır. Bu durumdan çıkışın yolu ancak samimi ve dürüst alimlerin yol göstericiliği ile eğitim ve ilimden geçer. 
* Kürt halkına yönelik bir eğitim çalışması vardır. Ancak bu eğitimin amacı halkımıza İslam’ın özünü, hak ve hukuklarını kavratmayı değil, İslam’ı kullanarak milli kimliklerinden uzaklaştırmayı, hak ve hukuklarından feragat ettirmeyi, onları kendi tağuti sistemlerine yedeklemeyi amaçlamaktadır. 
* KİAC ilim, bilgi ve kültür ekseninde kurulmuştur. Müslüman Kürt toplumunu ve bütün İslam alemini Kur’anı ve Muhammedi hakikatle tanıştırma iddiası olan bir cemiyettir. Herhangi siyasi bir yapılanmayla bir bağlantı içinde olmadığı gibi yanında veya karşısında da değildir. Bütün çalışmalarını Kur’an, sünnet, ilim ve akıl dairesinde yapacaktır. İlgili devletin kanunlarına uygun, demokratik esaslara göre, hümanist ilkeler çerçevesinde işlerini yürütür. Mazlumun ve ezilenin hukukundan yana, Allah, tabiat ve insan sevgisini esas alır. 
* Cemiyetimiz her türden din, dil, cins, ırk ayırımını red eder. Bireyler ve toplumlar arasında eşitliği savunur. Bu ilkeler gereğince Cemiyetimiz, yüzyıllardır her türlü zor ve baskı ile geri bıraktırılan Kürt halkının eğitim ve ictimai durumunu diğer toplumlarla eşit bir düzeye getirmek için ilk aşamada çalışmalarının ağırlıklı bölümünü, Kürt toplumu içinde gerçekleştirmeyi önüne hedef olarak koymuştur. İslam adına aldatılan ve hakları ellerinden alınan Kürt toplumu içerisinde, ağırlıklı olarak çalışmalarını sürdürür. Kürt toplumunun inancını tanıması ve yaşaması için hizmetlerde bulunur.
* Cemiyetimiz dini ve milli endişe sahibi Alimlerimizi İslami hakikati ortaya çıkarmak ve öğretmek için, KİAC çatısı altında hizmet etmeye davet eder. Öncelikle bütün samimi Kürt alimlerini bünyesine almak için çalışmalar yürütür, bütün İslam alemindeki Ulemayla ilişki içine girer ve onlarla istişarelerde bulunarak, başta Ortadoğu daki milletler olmak üzere, sorunların barışçıl ve demokratik olarak çözülmesi için çaba sahibi olur.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.