Kürt potansiyeli sandığa yansımıyor
Yurt Dışı Haberleri —

.
13 Eylül’de NRW’de gerçekleşen seçimlere katılım oranının düşük olması sandık sonuçlarına yansıdı. Kürdistanlıların da yeterli ilgiyi göstermemesi nedeniyle istenilen başarı elde edilemedi.
Adaylar "Önemli bir Kürt potansiyeli var ancak sandığa yansımıyor”, “Yerel ve federal alanda siyasal değişim istiyorsak oyumuzu ciddiye almalıyız“, “Burada alınan siyasal kararlardan birebir etkileniyoruz fakat karar mekanizmalarında yerimizi almıyoruz” değerlendirmesini yaptı.
NİHAL BAYRAM/MURAT MANG
Almanya’nın NRW eyaletinde yapılan seçimlerde farklı parti ve listelerden Kürdistanlılar da meclislere girmeyi başardı. Genel olarak katılım oranının düşük olduğu seçimlerde Kürdistanlılar da sandığa yeterli ilgiyi göstermedi. Seçim maratonunda yer alan isimler "Değişimi yerelden başlatmak için karar mekanizmalarında yer almalıyız" mesajı verdi.
Almanya’nın nüfus bakımından en büyük eyaleti olan Nordrhein Westfallen (NRW) eyaletinde 13 Eylül Pazar günü yerel seçimler gerçekleşti. 14 milyon seçmenin bulunduğu eyalette 7,13 milyon kişi sandık başına gitti.
Yaklaşık 5 milyon göçmenin yaşadığı eyalette en fazla oyu iktidarın büyük ortağı CDU aldı. CDU ve SPD oy kaybı yaşasa da ilk iki sıraya otururken, Yeşiller oylarını önemli oranda arttırmayı başararak üçüncü parti oldu. Sol Parti ise 0.8 oranında düşüş yaşadı. NRW’de 30’a yakın kent ve ilçede seçimlere gidildi. Hem belediye meclisi hem de uyum-göç meclislerinin yenilendiği seçimlerde onlarca Kürdistanlı ve Kürt dostu da aday olmuştu. Essen’den Civan Akbulut ve Hossein Khorrami, Aachen’dan Baran Yenen, Bonn’dan Karaja Hayam, Duisburg’dan Mirze Ediş ve Aneta Asenova Chocheva, Euchskirchen’den Muhammed Alkan, Remscheid’den Mehmet Keser, Herford’dan Erdal Ekinci, Nazım Acar ve Lezgin Kocaş seçilmeyi başaranlar arasında.
14’ünden itibaren siyasette
Essen’de 20 yaşındaki Civan Akbulut, Uyum Meclisi’ne Sol Parti’nin 1. sıra adayı olarak girdi. Batmanlı göçmen bir ailenin çocuğu olan Akbulut, erken yaşlarda göçmen hakları için mücadele etmeye başladı. 14 yaşından itibaren Kürdistan’da yaşananlarla ilgilenen, aktivitelerde yer alan Akbulut, göçmenlerin siyasal çalışmalarının kriminalize edilmesine tepki göstererek, "Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da baskılara karşı aktif mücadele edeceğim" dedi.
Çok dilliliğe öncelik
Essen’de sandığa gitme oranının eyalet genelinde olduğu gibi düşük olduğuna dikkat çeken Akbulut, "128 bin 748 seçmenden sadece 15 bin 735 seçmen oy kullandı. Seçmenlerin sadece yüzde 12,2’si sandığa gitti. Çok sayıda insan Uyum Meclislerinin önemini bilmiyor, ciddiye almıyor, bundan ötürü sandığa gitme oranı düşük" diye konuştu.
Uyum Meclisi’nde aktif olarak yer alacağını vurgulayan Akbulut, "Kimseyi dıştalamayan bir politika izleyeceğim. Farklılıkları temsil edeceğim. Kreş ve okullarda çok dillilik için de çalışmalar yürüteceğim" diye belirtti.
Farklılıkları temsile hazırım
Baran Yenen (26) ise Aachen’da Kürt Dostluk Çevresi (Kurdischer Freundschaftskreis) listesinin 1. sıra adayı olarak Uyum Meclisi’ne girmeyi başardı.Herhangi bir siyasi partinin üyesi olmayan, uzun süredir Kürtlerle ilgili çalışmalar yapan, çeşitli örgüt ve kurumlarda da yer alan Yenen, Aachen Üniversitesi sosyoloji bölümü öğrencisi. Toplumsal ve siyasal gelişmeleri yakından takip ettiğini ve aktif olarak içerisinde yer aldığını kaydeden Yenen, sadece Kürtleri değil Aachen’deki tüm farklılıkları temsile hazır olduğunu söyledi.
Sesi duyulmayanların sesi olacağım
Yenen’in önceliği göçmenlerin sorunlarına dikkat çekmek ve çözümüne katkı sunmak. Kürt ve göçmen olmanın zorluklarını kendi yaşam tecrübelerinden öğrendiğini ve bundan dolayı dışlanma ve ırkçılığın ne demek olduğunu yakından bildiğini vurgulayan Yenen, "Uyum Meclisi tam bu konuda bir değişimi yaratmak için zemin. Toplum ile siyaset arasında bir köprü oluşturuyor" ifadesini kullandı. Yenen, "Toplumsal ve kentsel sorunları dillendirmeye, sesleri duyulmayan insanların sesi olmaya hazırım" dedi.
Kürt potansiyeli sandığa yansımıyor
Seçime katılım oranının düşük olduğuna işaret eden Yenen, Kürt seçmenleri de sandığa gitmemekle eleştirerek, "Önemli bir potansiyel var ancak sandığa yansımıyor" diyerek ekledi: "Yerel ve federal alanda siyasal bir değişime yol açabilmek için oy hakkımızı ciddiye almalıyız."
Herford’da 3 Kürdistanlı
Herford kentinde Entegrasyon ve Kültürel Çeşitlilik için Kürt İttifakı (Kurdisches Bündnis für Integration und Kulturelle Vielfalt) listesi ile Uyum Meclisi için yarışan 5 Kürdistanlı’dan 3’ü meclise girmeyi başardı. Seçmenlerin yüzde 12.47’sinin ilgi gösterdiği Uyum Meclisi seçiminde en çok oyu yüzde 45.93 ile Yeşiller aldı. Kürdistanlıların yer aldığı liste ise yüzde 28.72 destek gördü. Meclise girmeyi başaran Kürdistanlılar Erdal Ekinci, Nazım Acar ve Lezgin Kocaş sonuçtan memnun olduklarını ancak kentte yaşayan Kürdistanlıları sandık başına götürmekte başarısız olduklarını söyledi.
Uzun yıllardır SPD içinde faaliyet yürüten Erdal Ekinci, "Halkımıza elimizden geldiğince hizmet edeceğiz. Halkın talepleri doğrultusunda projeler gerçekleştireceğiz. Herford’da şu an 1 okulda verilen Kürtçe dersin diğer okullarda verilmesi için de çalışma yürüteceğiz" dedi.
Nazım Acar da önceliğinin Kürtçe dersin okullarda yaygınlaştırılması ve gençler için spor alanlarının yaratılması olduğunu söyledi.