Kürtçe ve halay birleşince ‘örgüt propagandası’ sayıldı

  • Batman’da düzenlenen mitingde çalan Kürtçe şarkıya eşlik edip halay çeken 13 kişi hakkında “örgüt propagandası” iddiasıyla soruşturma başlatıldı. 

 

Batman’da 14 Ağustos günü Newroz Alanı’nda düzenlenen mitingde sahneden çalınan Şivan Perwer’e ait “Serhildan jiyane” şarkısı eşliğinde halay çeken 13 kişi hakkında soruşturma başlatıldı. HDP Batman İl Eşbaşkanları Fatma Ablay ve Ömer Kulpu’nun da bulunduğu 13 isim ifadeleri alınmak üzere İl Emniyet Müdürlüğü’ne çağrıldı. Emniyet’te, “Şivan Perwer’e ait ‘Serhildan jiyane’ (Başkaldırmak Yaşamaktır) isimli ve içerisinde örgütsel çok sayıda ifadeye yer veren şarkıya eşlik ederek, halay çektiğiniz tespit edilmiş, konuyla ilgili olarak ifadeniz alınmak üzere TEM Şube Müdürlüğü’ne çağrıldınız” denilerek, “örgüt propagandası” iddiasıyla ifadeleri alındı.

Konuya ilişkin MA’ya konuşan HDP İl Eşbaşkanı Ömer Kulpu, haklarında bu gerekçeyle soruşturma başlatılmasını “trajikomik” olarak değerlendirdi. Mitingin gerçekleştirildiği gün sanatçıların enstrümanlarına polis tarafından el konulduğunu dile getiren Kulpu, buna rağmen sanatçıların sahneye çıkarak şarkılarını kitle ile birlikte seslendirdiğini ifade etti. Kulpu, “Enstrümanlara izin vermeyip, sanata olan tahammülsüzlüğü gösterenler, bu sefer de söylenen şarkılara eşlik eden, halay çeken ve ritim tutanlara soruşturma başlattı” dedi.

Kulpu, bu duruma “Kürtlerin diline, halayına, ritim ve alkışlarına tahammülleri yok. Yani bize açılan soruşturma trajikomik bir durum. Bu yüzyılda bize düşen bu oldu maalesef. Tüm engellemelere rağmen halkımız ile bir araya gelmemizin kinidir bu davalar. Bu davalar her zaman olduğu gibi bize geri adım attıramayacak” sözleriyle tepki gösterdi.  

HDP İl Eşbaşkanı Fatma Ablay ise şunları ifade etti: “Halay çeken, ritim tutan binlerce kişi o gün meydandaydı. Sanatçılar her şeye rağmen sanatını icra etti. Bu soruşturma, nasıl bir hukukla karşı karşıya kaldığımızın göstergesidir. ‘Başkaldırmak, direnmek yaşamaktır’ diyoruz. Tekrarlıyoruz. Direnmenin gerektiğini biliyor, ona göre adım atıyoruz.”  BATMAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.