Kürtlerle sınırsız dayanışma

Dünya Haberleri —

  •  Kürt Kültür Festivali’nde Öcalan’ın posterleriyle sahneye çıkan çok sayıda dost siyasetçi ve sivil toplum örgütü temsilcisi, Kürtlerle dayanışmanın sınırsız olduğunu gösterdi.

 

NEJLA ARİ / EREM KANSOY

Hollanda’nın Landgraaf kentinde geçtiğimiz Cumartesi günü on binlerin katılımıyla yapılan 30. Kürt Kültür Festivali, Kürt halkının mücadelesi ve iradesine verilen uluslararası desteğin de açık ilanı oldu. Kimi Kuzey’in en soğuk ülkelerinden kimi Afrika’nın en sıcak steplerinden dayanışma için festivale gelen Kürt dostlarının dünyaya verdiği ortak mesaj ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgür olmasının önemiydi. 

Avrupa Birliği-Türkiye Yurttaş Komisyonu Başkanı (EUTCC) Kariane Westrheim

Westrheim: Öcalan’a ihtiyacımız var

Festivale Norveç’ten katılan Avrupa Birliği-Türkiye Yurttaş Komisyonu Başkanı (EUTCC) Kariane Westrheim, onlarca Kürt dostuyla birlikte Öcalan posteriyle sahneye çıkanlardan biriydi. Westrheim, “Öcalan serbest bırakılmalı ve barışın arabulucusu olarak bir görev üstlenebilmelidir. Çünkü Öcalan barıştır. Tüm insanlığın ve bizim ona ihtiyacımız var” dedi. Kürt halkının dünyada çok dostu olduğunu dikkat çeken Westrheim şöyle devam etti: “Kürtler çok güçlüler ve haklı bir davada ısrar ediyorlar. Kürtlerin binlerce destekçisi var. Günün sonunda bir çözüm olacağını, müzakere yolunun açılacağını ve barışın geleceğini biliyorum. Belki zaman alacak ama uluslararası toplum ve kuruluşlar Kürtleri sonsuza kadar görmezden gelemezler.”

Kenya Mathare Sosyal Adalet Merkezi Koordinatörü ve Nairobi’deki Sosyal Adalet Merkezleri Komite Üyesi Gacheke Gachihi 

 

Gachihi: Öcalan’a ihanet edildi

Kenya Mathare Sosyal Adalet Merkezi Koordinatörü ve Nairobi’deki Sosyal Adalet Merkezleri Komite Üyesi Gacheke Gachihi de Öcalan’a yönelik uluslararası komploya işaret ederek "1999’da Nairobi’de Öcalan’a ihanet edildi. Bu güçleri lanetlemek ve yıllardır direnişin simgesi olan Kürtlerle dayanışmayı geliştirmek için buradayız. Bugün burada Öcalan'a ihanet edenlere, Kürt halkının mücadelesinin devam edeceği mesajı verildi” dedi.

Avrupa Parlementosu eski Milletvekili Julie Ward

Ward: Barış dolu bir buluşmaydı

Festivale katılanlardan biri de Avrupa Parlementosu eski Milletvekili Julie Ward’dı. 5,5 yıl AP’de vekillik yapan Ward,“Festival; Kürt halkı ve kültürünün ne kadar canlı, güçlü, güzel ve bu kültürde saygının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Kadın ve erkek arasındaki eşitliği burada görüyoruz. Ayrıca bu festival Kürt dili, dansı ve müziğiyle barış dolu bir buluşma oldu” ifadelerini kullandı.

Tecrit uluslararası sözleşmelere aykırı

Festival alanında Öcalan için atılan sloganlardan etkilendiğini aktaran Ward, konuşmasına şöyle devam etti: “Sayın Öcalan'ın özgürlüğünün barış için çok önemli olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla bunu söylemeye devam etmeliyiz. Sayın Öcalan’ın uzun süredir tecrit edilmiş olması, Kürt halkı için kabul edilemez bir durum. Ama bu durum aynı zamanda demokrasinin olmadığını, uluslararası sözleşmeler ile normlara saygı duyulmadığını ve bunun için de mücadele etmemiz gerektiğini gösteriyor. Asla pes etmeden, özgürlükleri ve barışı savunmalıyız. Herkesin ne kadar barışa susadığını görüyoruz."

Soykırımın hedefi Kürtler

Ward, Türk devletinin savaş suçlarına da işaret ederek, "Suçları her platformda ele alınmalı, çünkü Kürt halkı tarihten beri Türk devletinin soykırım saldırılarının hedefi oldu" dedi.

Güney Afrika-Kürdistan Dayanışma Grubu sözcüsü Fazela Mahomed

Mahomed: Tek ses olmamız güçlü bir mesajdı

Abdullah Öcalan'a Özgürlük için Güney Afrika-Kürdistan Dayanışma Grubu sözcüsü Fazela Mahomed de festivalin dünyaya güçlü mesajlar verdiğini söyleyerek "Hepimizin birlik olup Öcalan’ın özgürlüğü için tek ses olmamız, bana göre verilen en güçlü mesajdı” dedi ve ekledi: “Bu muhteşem festival, Kürt halkının birlik olduğunu göstermesi bakımından da çok önemli. On binlerce insanın festivalde kendi kültürünü ve siyasi tutumunu sergilemesi takdir edilesi.”

Fazela Mahomed, Türk hükümetini ise Kürt meselesinin adil bir şekilde çözüme kavuşması için müzakereye hazır olmaya çağırdı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.