Kuruldan geçmesi yetmedi

.

.

  • Cezaevi Gözlem Kurulu’nun ”iyi halli” dediği 30 yıllık tutsak Hamdin Demirkıran, İnfaz Hakimliği’nin son dakika verdiği ”iyi halli değil” kararı sonucu tahliye edilmedi. 

ERDOĞAN ZAMUR / İSTANBUL

Amed’in Çınar ilçesinde 1971’de doğan Hamdin Demirkıran, 1991’de Siirt Eruh ilçesinde gözaltına alınarak tutuklandı. Dönemin Diyarbakır DGM’sinde yargılanan Demirkıran, doğru dürüst mahkemeye çıkmadan idam cezasına çarptırıldı. Ceza daha sonra müebbet hapse dönüştürüldü. Siirt, Amed, Antep, Aydın, Antep, Adıyaman, Kandıra, Şırnak, Elazığ ve son olarak Balıkesir’deki (Kepsut) L Tipi Cezaevi’nde kalan Demirkıran’a verilen ceza, 23 Eylül’de sona erdi. Tahliye edilmesi için Cezaevi İdaresi Gözlem Kurulu’na başvuran Demirkıran’a ”iyi halli” olduğu cevabı verildi. 

30 yıl yetmemiş!
Demirkıran’ı almak için 23 Eylül’de cezaevi önüne giden ailesi, farklı bir skandalla karşılaştı. Aile avukatı, cezaevi ile görüştüğünde ”akşama doğru bırakacağız” cevabını alırken, daha sonra İnfaz Hakimliği’nin ”cezaevinde kaldığı 30 yıl göz önüne bulundurulduğunda iyi halli olmadığı” yönünde verdiği kararla Demirkıran’ın tahliyesi engellendi. 

Hasta tutsaklar listesinde
Hamdin Demirkıran, İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) hasta tutsaklar listesinde yer alıyor. Böbrek yetmezliği bulunan Demirkıran’ın tahliyesinin ertelenmesinin sağlığını olumsuz etkilemesinden de endişe ediliyor. 

Son dakika karar değişti
Hamdin Demirkıran’ın Fransa’da yaşayan kardeşi Abdulselam Demirkıran, tahliyenin engellenmesine tepki göstererek, şunları söyledi: “İçeride cezaevi yönetimi tarafında da ağabeyime tahliye olacağı ve hazırlanması gerektiği söylenmiş. Son dakikada İnfaz Hakimliği kardeşimin ‘iyi halli’ olmadığını ifade ederek, tutuklu halinin devam etmesine karar vermiş. 30 yıldır cezaevinde olan ağabeyimin bırakılmasını istiyoruz.”

Hukuka aykırı 
İnfaz Hakimliği’nin kararını değerlendiren Demirkıran’ın avukatı Meral Kaban, ”Cezaevi İdaresi Gözlem Kurulu’nun kararına rağmen İnfaz Hakimliği’nin müvekkilimin 30 yıllık cezaevi hayatının tümünü göz önüne getirerek ‘iyi halli’ olmadığına dair karar vermesi hukuka aykırıdır. Kaldı ki bu yasa yenidir. Benim müvekkilim 30 yıl önce ceza aldı. Kanunların geriye doğru işleyemeyeceği ilkesi göz önünde bulundurulduğunda, gözlem heyetinin raporuna bile gerek kalmadan serbest bırakılması gerekir. Yine kanunda iyi halli olup olmadığına dair gözlem raporunun 6 aylık süreyi kapsaması gerekir. İnfaz Hakimliği kararına gerekçe olarak bütün cezaevi yaşamı sunuyor” diyerek tepki gösterdi. 

Gerekçesi de komik
Hakimlik, kararın gerekçesi de ayrı bir skandal. Demirkan için ”hala örgüt mensupları ile hareket ediyor” diyen hakimlik, bu nedenle ”iyi halli” olmadığını savundu. Avukat Kaban da gerekçeye tepki göstererek, ”Balıkesir Cezaevi’nde tek bir koğuş var. Kararda ’Aynı davada yargılananlar aynı bölümde tutuluyor’ diye belirtiliyor. Bu bile müvekkilim hakkında ‘iyi halli’ olmadığına gerekçe gösterilmiş” diyerek, Balıkesir Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulunacaklarını söyledi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.