Kuzey Kore balistik füze fırlattı

Dünya Haberleri —

  • Kuzey Kore, 5 yıl sonra ilk kez Japonya üzerinden balistik füze fırlattı. Japonya, “Şiddet dolu bir eylem” derken, ABD ve AB’den Kuzey Kore’yi kınayan açıklamalar geldi. 

 

Kuzey Kore’nin Japonya üzerinden balistik füze fırlattığı açıklandı. Japonya ve Güney Kore’deki yetkililer, füzenin 4 bin 500-4 bin 600 kilometre uzaklığa gittiğini ve bin kilometre irtifaya ulaştığını belirtti. Füze, Pasifik Okyanusu’na düştü.

Japonya hükümeti, Kuzey Kore’ye Pekin Büyükelçiliği aracılığıyla nota verdi. Japonya Başbakanı Fumio Kishida da Kuzey Kore’nin bu hareketini “şiddet dolu bir eylem” olarak tanımlayarak sert bir dille kınadı. Japonya Kabine Baş Sekreteri Matsuno Hirokazu ise Kuzey Kore’nin balistik füze denemesini bölgeye ve uluslararası topluma yönelik “yakın bir tehdit” olarak niteledi. 

Sığınaklara saklanın

Savunma Bakanı Yasukazu Hamada, fırlatılan füzenin, Kuzey Kore’nin şu ana kadar denediği en uzun menzilli füze olduğunu düşündüklerini söyledi.

Japonya, füzeyi düşürmek için herhangi bir girişimde bulunmadığını duyurdu. Ancak Japon hükümeti, vatandaşlarına füze Japonya üzerinden geçerken sığınaklarda saklanmaları yönünde çağrı yaptı. Japonya basınına yansıyan haberlere göre, füze denemesi kaynaklı olarak Aomori havalimanından başkent Tokyo’ya yönelik uçuşlarda gecikme yaşandı ve hızlı tren seferlerinde kısa süreli aksamalar meydana geldi.

Beş yıl sonra ilk

Kuzey Kore, 2017 yılından beri Japonya üzerinden balistik füze denemesi gerçekleştirmemişti. Bu; ABD, Güney Kore ve Japonya’nın geçen hafta ortak askeri tatbikat yürüttüğü bölgede son 10 gün içinde gerçekleştirdiği beşinci füze denemesi oldu.

BM kararlarını ihlal

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, Kuzey Kore’nin Japonya üzerinden balistik füze fırlatmasının “tehlikeli ve pervasız” bir eylem olduğunu belirtti. ABD’li sözcü, bunun, Kuzey Kore’nin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarını ve uluslararası güvenlik kaidelerini “küstahça hiçe saydığının” göstergesi olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın da füze denemesinin “şiddetle kınandığını” açıkladı.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel ise “Kuzey Kore’nin Japonya üzerinden balistik füze fırlatarak bölgenin güvenliğini kasten tehlikeye atma girişimini şiddetle kınıyorum” dedi. Bunu “gayrimeşru bir saldırganlık ve uluslararası hukukun küstahça ihlali” olarak tanımladı.  TOKYO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.