• Paris Temyiz Mahkemesi, Marine Le Pen'in 2027 cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olmasını mümkün kıldı. Le Pen, “Adayım. Fikir değiştirmeyeceğim” dedi.

 

Marine Le Pen'in Fransız aşırı sağının lideri olarak Fransız seçimlerinde dördüncü kez üst üste aday olmasının önünde artık hiçbir engel yok. Bir yıl önce bu adaylığı tehlikeye atan mahkûmiyet kararını onaması gereken Paris Temyiz Mahkemesi, kararı onadı. Ancak 20. ve 21. yüzyıl Fransa’sında ırkçılığın simgesi haline gelen Le Pen soyadını taşıyan Marine’e verilen cezaları hafifletti.

2017 ve 2022’de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna kalan olan Ulusal Birlik (RN) lideri, bir yıl önce 2027 seçim yarışından geçici olarak men edilmesine yol açan cezaya ilişkin Temyiz Mahkemesi’nin kararını bekliyordu. Aşırı sağcı RN partisi, bu seçimlerde tarihsel tavanını aşarak Élysée Sarayı’na ulaşmayı hedefliyor.

Le Pen, 2004-2016 yılları arasında bazı Avrupa Parlamentosu vekillerinin danışmanlarını göstermelik olarak istihdam etmek ve bu kişiler adına alınan AB fonlarını partisi RN’nin faaliyetleri için kullanmakla suçlanıyordu. Paris Temyiz Mahkemesi, Le Pen’in Avrupa Parlamentosu fonlarını usulsüz kullandığına hükmetti ancak ilk mahkemenin verdiği cezayı hafifletti. Mahkeme, 57 yaşındaki siyasetçiye üç yıl hapis cezası verdi; bunun iki yılını erteledi, kalan bir yılın ise elektronik kelepçeyle ev hapsi şeklinde uygulanmasına karar verdi. Le Pen ayrıca 100 bin euro para cezasına çarptırıldı.

Mahkeme, Le Pen hakkındaki kamu görevinden men cezasını da beş yıldan 45 aya indirdi. Cezanın 30 ayı ertelenirken, kalan 15 aylık bölümün ilk kararın verildiği Mart 2025’ten itibaren işlemiş sayılması, Le Pen’in 2027 seçimlerinde aday olmasının önünü açtı.

Le Pen: Adayım, fikir değiştirmeyeceğim

Kararın ardından açıklama yapan Le Pen, 2027’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olacağını duyurdu. Avrupa Birliği fonlarının usulsüz kullanılması davasında hakkında verilen mahkumiyet kararını Fransa’nın en yüksek temyiz mercii olan Yargıtay’a taşıyacağını söyledi.

Le Pen, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adayım. Fikir değiştirmeyeceğim” dedi. Temyiz başvurusunun elektronik kelepçe hükmünün uygulanmasını askıya alacağını savunan Le Pen, seçim kampanyasını bu kısıtlama olmadan yürüteceğini söyledi. Le Pen ayrıca Ulusal Birlik Genel Başkanı Jordan Bardella ile “bir takım” olduklarını belirterek cumhurbaşkanı seçilmesi halinde Bardella’yı başbakan olarak atamak istediğini söyledi.

2027 seçimi, Le Pen’in dördüncü cumhurbaşkanlığı yarışı olacak. Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu 18 Nisan’da, ikinci turu ise 2 Mayıs’ta yapılacak.

23 kişiye ceza

Bir yıl önce, Ceza Mahkemesi, partiden 4,6 milyon eurodan fazla tutarda kamu fonunun zimmete geçirildiğinin ve üç farklı yasama döneminde 40 adet hayali sözleşme yapıldığının kanıtlandığını kabul etti. Le Pen’in yanı sıra, RN’nin birinci başkan yardımcısı Louis Aliot, Jean Marie Le Pen’in görev süresi boyunca Ulusal Cephe’nin iki numarası olan Bruno Gollnisch ve partinin saymanı Wallerand de Saint-Just da mahkûm edildi. Ayrıca bir milletvekili, iki Avrupa Parlamentosu üyesi ve bir koruma görevlisi ile davanın diğer sorumluları da suçlu bulundu. Partiden toplam 23 kişi, seçimlere aday olamama cezasına çarptırıldı.

PARİS