Macron’a çağrı: Sorumluluk al katliamları aydınlat

Yurt Dışı Haberleri —

Foto: Erem Kansoy

Foto: Erem Kansoy

  • Paris’teki Kürt halkı Macron’a seslendi: “Öncelikle 9 Ocak Katliamı’nı aydınlatmalısınız. Dosyadaki ‘gizlilik ibaresi kalkmalı’. Budur sizin birincil göreviniz. Saldırganın kim bizim açımızdan açıktır. Fransa’dan siyasi iradi bekliyoruz.”
  • Savcılığın açıklamalarının inandırıcı olmadığını belirten CDK-F Sözcüsü Agit Polat, “Olayı karartamaya çalışan hiçbir açıklamayı kabul etmiyoruz. Fransa’nın olayı tüm boyutlarıyla aydınlatma sorumluluğu var. Hükümetten somut adımlar bekliyoruz” dedi. 

SELMA AKKAYA/PARİS

Fransa’nın başkenti Paris’teki Kürtler, 2 Paris Katliamı’nın yapıldığı merkezden 10 yıl önce 1. Paris Katliamı’nın gerçekleştiği merkeze yürüdü ve “adalet” talep etti. “Katliamlar aydınlatılana kadar buradayız” mesajı verildi. 

Yüzlerce kişi dün Evîn Goyî (Emine Kara), Mîr Perwer (Mehmet Şirin Aydın) ve Abdurrahman Kızıl’ın 23 Aralık’ta katledildiği Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’nden Sakine Cansız (Sara), Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in 9 Ocak’ta katledildiği Kürdistan Enformasyon Merkezi’ne yürüdü. İki Paris katliamında şehit düşenlerin fotoğraflarının taşındığı yürüyüşte, katliamda yaşamını yitirenlerin yakınları “İntikamımız kadın devrimiyle olacak“pankartı ardında yürüdü. Katledilen sanatçı Mîr Perwer’in yoldaşları TEV-ÇAND sanatçıları ise enstrümanlarıyla yürüyüşte yerini aldı. Yürüyüş boyunca Mîr Perwer’in şarkıları ve konuşmaları da dinletildi. 

Yürüyüş sonunda şehitlerin fotoğrafları ve çiçekler aileler tarafından Enformasyon Bürosu’nun önüne bırakıldı. Sık sık “Şehid namirin” ve  “Jin, jiyan, azadî” sloganları atıldı. 

Savcılığın açıklamaları inandırıcı değil

Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) Sözcüsü Agit Polat, on yıl içinde yaşanan iki katliamın da aydınlatılmadığını belirterek, “Hakikate ihtiyacımız var. Bunu şimdiye kadar Fransız otoritelerinden istedik ancak sağlamadılar” dedi. Savcının ‘bu bir ırkçı saldırıdır’ açıklamasını Kürt toplumu olarak inandırıcı bulmadıklarını ve kabul etmediklerini vurgulayan Polat, “Olayı karartamaya çalışan hiçbir açıklamayı kabul etmiyoruz. Fransa’nın olayı tüm boyutlarıyla aydınlatma sorumluluğu var. Hükümetten somu adımlar bekliyoruz. Sorumlulukları hem 9 Ocak’ı hem son sadırıyı aydınlatmaktır. ‘Devlet sırrı’ ibaresi derhal kaldırılsın” dedi. 

Macron’a çağrı: Siyasi irade göster

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’a seslenen Polat şöyle devam etti: “Fransa’da yaşayan Kürt toplumu adına konuşuyorum: Öncelikle 9 Ocak Katliamı’nı aydınlatmalısınız. Budur sizin birincil göreviniz. Sorumlular aynı, saldırgan tipolojisi değişebilir. Saldırganın kim olduğu önemli değil. Bizim açımızdan açıktır. Fransa’dan siyasi iradi bekliyoruz. Bu iradeyi ortaya koyacak kişi sizsiniz. Fransa, Kürt sorunun barışçıl çözümünde rol oynamalı.”

Katillerden korkmuyoruz

“Biz mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz” diyen Polat, “Bugün, yarın biz de katledilsek, yerimizi alacak çok kişi var. Bu katillerden, teröristlerden korkmuyoruz” diyerek konuşmasını “Yaşasın özgürlük” diyerek tamamladı.  

Dosyadaki gizlilik kaldırılsın

CDK-F Dış ilişkiler Temsilcisi Berivan Fırat ise Evîn Goyî’nin hunharca katledildiğini belirterek, “10 yıl boyunca Paris’in sokaklarını adım adım dolaştık. Tek talebimizi adeletti, 1. Paris Katliamı dosyasındaki gizliliğin kaldırılmasıydı ama bu yerine getirilmedi. Sakineler için adalet sağlansaydı bugün 3 arkadaşımız daha katledilmeyecekti” dedi. 

Diz çöktüremeyeceksiniz

Sakine, Fidan, Leyla ve Evîn’in Kürt kadınlarının tüm dünyaya hediye ettiği “Jin, jiyan, azadî” felsefesinin yaratıcıları olduğunu vurgulayan Fırat, “Bu saldırının arkasında da Erdoğan var. Erdoğan diz çökeceğimizi sanıyor. Sizin saldırılarınızla yüreğimiz acıyor ama başımız diktir ve başımızı eğdiremeyeceksiniz.  Bize diz çöktüremeyeceksiniz, direnmeye de devam edeceğiz” dedi.

Normandiya Derneği’nden Şahin Polat ise “Hepimizin talebi gerçeklerin açığa çıkarılması, her iki katliamın arkasındaki karanlık güçlerin aydınlatılmasını istiyoruz. Tek bir anımız mücadelesiz geçmeyecek” diyerek, herkesi devam edecek eylemlere katılmaya çağırdı. 

Eylem, sanatçı Diyar Mehrovi’nin seslendirdiği parçayla sona erdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.