Mäder: PKK’siz çözüm olmaz 

Dünya Haberleri —

İsviçreli sosyolog Ueli Mäder

İsviçreli sosyolog Ueli Mäder

  • Eric Fromm Ödüllü İsviçreli sosyolog Ueli Mäder, “Siyasi çözüm için PKK’nin kabulü şart. Öcalan ile de görüşülmeli ve sürece dahil edilmelidir” dedi.

Uluslararası Kürtlere Adalet İnisiyatifi’nin, PKK’nin Avrupa Birliği’nin (AB) ‘terör örgütü listesi’nden çıkarılması için başlattığı imza kampanyasına destek verenlerin arasında 2022 Eric Fromm Ödülü’nü kazanan İsviçreli ünlü sosyolog Ueli Mäder de bulunuyor.

PKK politik bir örgüt

Basel muhabirimiz Erdoğan Zamur’a konuşan Ueli Mäder kampanyaya destek vermesinin nedenini “Benim için PKK siyasal ve politik bir örgüt. Uzun yıllardır süren bir çatışma var,  bu çatışmalı süreci siyasi olarak çözmek önemlidir. Bunun için siyasi yolların seçilmesi gerekir. Siyasi çözüm için de bu örgütün kabulü şarttır” şeklinde özetledi.

Terör örgütü değil

Belçika ve Lüksemburg mahkemelerinin “PKK terör örgütü değildir” kararlarının kendisi için önemli olduğunu vurgulayan Mäder, bu kararın AB tarafından hala kabul görmemesinin nedeninin, Türkiye’nin NATO üyesi olmasıyla ilgili olduğunu söyledi. Mäder, PKK’nin listeden çıkarılması noktasında önemli bir karardır. Benim için de önemlidir. PKK, İsviçre ve BM bünyesinde terör örgütleri listesinde değildir” dedi. 

Yasak çözümü engelliyor

PKK’nin listede olmasının, Kürt sorununun çözümüne katkı sağlamadığı gibi çözümsüz bırakmasına da neden olduğunu söyleyen tanınmış sosyolog şöyle devam etti:”Kürt hareketini terörist bir örgüte indirgemek, PKK’yi kriminalize etmek, Kürt sorununun çözüm koşullarını zorlaştıran faktörlerdir. Bu aynı zamanda siyasi ve toplumsal soruna yönelik olan baskı, saldırı ve sömürüyü de meşrulaştırıyor. Bundan dolayı yasağın kalkması gerekiyor.”

Öcalan ile görüşülmeli

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kitaplarını okuduğunu ifade eden Mäder, “Mutlaka Öcalan ile bu sorunun çözümü için görüşülmeli ve sürece dahil edilmelidir” dedi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.