Meclisler çözüm olamıyor

Yurt Dışı Haberleri —

Bielefeld’deki DKTM’nin kongresi

Bielefeld’deki DKTM’nin kongresi

  • Bielefeld’deki DKTM’nin kongresinde konuşan meclisin emektarlarından Apê Süleyman meclisi eleştirerek “Bir, iki komisyon dışında çalışma yürüten komisyon yok. Komisyonlar arası ilişki yok. Disiplin uygulayamıyoruz. Toplumun sorunlarına cevap olamıyoruz” dedi.

MURAT MANG/BIELEFELD

Almanya’nın Bielefeld ve Hanau kentlerinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) kongreleri gerçekleştirdi ve yeni yönetimlerini seçti. Bielefeld DKTM 16. olağan kongresini 29 Mayıs’da dernek binasında gerçekleştirdi. Yaklaşık 50 delegenin katıldığı kongrede yapılan konuşmalarda meclis bünyesindeki komisyonların rollerini oynamakta eksik kaldığı belirtildi. KON-MED Eşbaşkanı Engin Sever de “Halka hizmet için kurulan meclislerimiz, toplumumuzun kültürel, diplomatik, siyasi ve sosyal sorunlarına çözüm olmalıdır” dedi.

 

Apê Süleyman

Çözüm olmaktan uzağız

Yıllardır meclis çalışmalarında yer alan Apê Süleyman ise toplumun ihtiyaçlarına uygun projeler geliştirme ve sorunlara zamanında müdahale etme konusunda geç kalındığını belirtti. Meclis çalışmalarında yer alan Hesen Özden ise “Bir iki komisyon dışında çalışma yürüten komisyon yok. Komisyonlar arası ilişki yok. Disiplin uygulayamıyoruz. Ailelerin sorunları var. Toplumun sorunlarına cevap olamıyoruz. Gençlik ve kadınların çalışmalarına daha fazla önem vermeliyiz” diye konuştu. 

 

Murat Avaşin 

Ancak böyle halk meclisi olunur

Bir yıldır meclis çalışmalarında yer alan Murat Avaşin ise  şunları söyledi? “Meclis, toplumsal sorunlar ile ilgilenmeli, çözüm bulmalıdır. Halkın taziyesine gidebilmeli, hastasını ziyaret edebilmeli, halkın mutlu gününde yanında olabilmeli. Meclis o zaman Halk Meclisi olur.”

 

Neden eşlerinizle gelmiyorsunuz?

Êzîdî Kadın Meclisi Temsilcisi Sosin Kartal da kadınların derneğe gelmemesini ve çalışmalara dahil olmamasını eleştirerek, salonda bulunanlara “Neden eşlerinizle gelmiyorsunuz” diye sordu.

Kürtçe öncelik olmalı

Êzîdî Gençlerin Birliği (HCÊ) Temsilcisi Serzat Akbulut da komisyonla gençler arasındaki kopukluğa işaret ederek,  “Kurumlarımız gençlik ve kadın çalışmalarına katkı sunmuyor, önem vermiyor. Gençlik ve kadının aktif olmadığı bir meclis bu yük ve sorumluluğu taşıyamıyor. Ailelerimiz evlerinde Kürtçe konuşmuyor. Bu da anadilimiz için tehlikedir” dedi. 

Sosin Kartal

 

KDP ihanetine tepki

Türk devletinin işgal saldırısı ile KDP’nin işbirliği de kongrenin temel gündemlerinden birisi oldu. Xelef Erbek, Barzani’nin Türk devletiyle işbirliğine tepki göstererek, “Kürtler arası birlik sağlanmalı” dedi. Kongrede yapılan konuşmalarda, PKK’nin ’terör örgütleri listesi’nden çıkarılması için yürütülen kampanyayı büyütme çağrısı da yapıldı. 

40 kişilik yeni yönetim

Yapılan tartışma ve konuşmaların ardında seçimlere geçildi. 16. dönem için 40 kişilik yeni meclis yürütmesi seçildi. Komisyonlar yapılacak toplantı ile belirlenecek. Eşbaşkanlığa ise Ayşe Çelik be Ramazan Ekinci seçildi. 

 

 

Yeniden eşbaşkanlar

Hanau DKTM ise 9’uncu olağan kongresini NCDK-Hanau Dernek lokalinde önceki gün gerçekleştirdi.

Yaklaşık 150 delegenin hazır bulunduğu kongrede açılış konuşmasını yapan Hanau Meclis  Eşbaşkanı Ömer Koyuncuer, döneme uygun çalışma ve örgütlenmede yetersiz kalındığını belirtti. Kürdistan Demokratik Topluluklar Federasyonu (FCDK-KAWA) Federasyonu Eşbaşkanı Abdulvahap Önder de Kürdistan’a yönelik işgal saldırılara karşı Avrupa’daki tepkilerin yetersiz kaldığı söyledi.

Kongrede yapılan seçimde 30 kişilik yeni meclis seçildi. Meclis eşbaşkanlığına ise Güllü Şahpaz ve Ömer Koyuncuer oy birliği ile yeniden seçildi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.