Meksika meydanlara indi

Dünya Haberleri —

Mexico City/ Zocalo meydanı

Mexico City/ Zocalo meydanı

  • Meksika'da Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez'in yozlaşmış ve verimsiz olmakla suçladığı Ulusal Seçim Ensitüsü'nün yapısında değişim öngören yasanın kabulü protesto edildi.

Başkent Mexico City’de 500 bin kişinin katıldığı miting gövde gösterisine dönüştü. 100'den fazla şehirde düzenlenen eylemlere de onbinler katıldı.

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un ulusal seçim kuruluna yönelik daraltma uygulaması protesto edildi. Ülkenin çeşitli şehirlerindeki meydanlarda toplanan on binlerce kişi, Ulusal Seçim Enstitüsü'nün (INE) bütçesinde ve çalışan sayısında kesintiye giden yasanın Kongre'de onaylanmasına tepkisini dile getirdi.

Muhalefet, başkent Mexico City'de bulunan Zocalo meydanındaki eyleme yaklaşık 500 bin kişinin katıldığını ve ülke genelindeki 100'den fazla şehirde eylemler düzenlendiğini açıkladı. Yerel hükümet ise katılımcı sayısının 90 bin kişi olduğunu öne sürdü.

INE: Anayasanın ihlalidir

Devlet Başkanı Lopez Obrador'un yozlaşmış ve verimsiz olmakla suçladığı Ulusal Seçim Ensitüsü'nün yapısında değişim öngören yasa tasarısı çarşamba günü Meksika Kongresi'nde onaylandı. 69 yaşındaki devlet başkanı, söz konusu değişikliklerin Meksika demokrasisini zayıflatacağı iddialarını reddederken yasaya karşı çıkan kesimler INE'nin bütçesini, personelini ve sorumluluklarını azaltan yasayı Yüksek Mahkeme'ye götüreceklerini açıkladı. Devlet Başkanı ise pazar günkü protestoları "muhalefetin hükümeti itibarsızlaştırmaya dönük partizan bir girişimi" şeklinde niteledi.

INE'ye göre, söz konusu değişiklikler anayasayı ihlal ederek seçim kurulunun bağımsızlığını kısıtlıyor ve seçim sürecini korumakla görevli binlerce kişinin işine son vererek özgür ve adil seçimlerin yapılmasını zorlaştırıyor. MEXİCO CİTY

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.