Avrupa'nın Newroz gecesi

Yurt Dışı Haberleri —

Darmstadt 2023 Newrozu

Darmstadt 2023 Newrozu

  • Avrupa kentlerinde bir haftaya yayılan Newroz kutlamaları gece meşaleli yürüyüşler ve Newroz ateşlerinin yakılması ile taçlandı. Almanya’da Freiburg, Dortmund, Aachen, Dresden, Stuttgart, Bremen ve Duisburg’da Kürtler meşaleler ile yürüdü. 
  • Saarbrücken’de, Aktion 3. Welt Saar e.V, Saarlandischen Flüchtlingsrates e.V üzerinde Almanca “Kürtler için anayasal haklar” “PKK yasağı derhal kaldırılsın” pankartları açtı. Newroz’a katılanlar meşalelerle yürüdü Newroz ateşini yaktı.
  • Kürtler Danimarka’nın Odense, Kopenhag ve Holstebro kentlerinde Newroz'u kitlesel yürüyüş ve mitingle kutladı. Danimarka Birlik Partisi Eşbaşkanı Sören Sönegaard, Kürtlerin ve özgürlük mücadelesinin yanında olduklarını dile getirdi.

Avrupa’da birçok merkezde Newroz gecesi meşaleli yürüyüş yapan Kurdistanlılar ve dostları diktatörlüğe karşı direniş ve zafer mesajı verdi.

Almanya’nın Freiburg, Dortmund, Aachen, Dresden, Stuttgart, Bremen, Duisburg kentlerinde yapılan meşaleli yürüyüşlerde Kürtler kent merkezlerinde “Bijî Newroz”, “Bijî Serok Apo” sloganları yürüdü. 

Darmstadt Friedensplatz'da bir araya gelen binlerce kişi, “Newroz pîroz be” yazılı büyük pankart ve meşalelerle bir yürüyüş gerçekleştirdi. Kutlamada Die Linke adına Uli Franke Newroza ilişkin bir konuşma yaptı. Darmstadt çocuk korosu  Newroz şarkıları söyledi, Newroz ateşi etrafında yerel sanatçıların şarkıları ile halaylar çekildi. 

Saarbrücken

Saarbrücken’de Landwehrplatz’da meşalelerle kortej oluşturan kitle, şehir merkezinden geçerek Bürgerpark’a ulaştı. Alman Kurumları Aktion 3. Welt Saar e.V, Saarlandischen Flüchtlingsrates e.V üzerinde Almanca “Kürtler için anayasal haklar” , “PKK yasağı derhal kaldırılsın” pankartları açtı. Kutlama Newroz ateşinin yakılması ve geleneksel Kürt müziği ve sloganlar eşliğinde gecenin geç saatlerine kadar sürdü. 

Kutlamalarda “Diriliş ve mücadele geleneği Demirci Kawa'dan Zekiye Alkan'a Reber Apo’nun 51. mücadele yılında devam ediyor. Dem Dema Azadiya hamlesi kapsamında direnişi yükselterek Rêber Apo'nun fiziki özgürlüğünü sağlayana dek alanlarda olacağız” mesajı verildi.

Basel

Kürt halkı kazanacak

İsviçre’nin Basel kentinde de Kurdistanlılar ve dostları Dreirosenpark'ta Newroz kutlamaları için bir araya geldi. Bellinzona kentinde de yapılan meşaleli yürüyüşle 2023 Newroz’u kutlandı. İsviçre Abdullah Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi Üyesi Dr. Beppe Savary, “Ne olursa olsun Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü sağlanıncaya kadar Kürt halkının dostları olarak mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi. Kobanê Yeniden İnşaa Derneği Başkanı, Onkolog ve Ulusal Parlamento Danışman Üyesi Franco Cavalli ise, “İşgalcilerin zulmüne rağmen Newroz'un direnişçi ruhuna sahip çıkarak mücadelesini sürdüren Kürt halkı kazanacaktır” dedi. Zürih’te ise  Helvetiaplatz'ta bir araya gelen halk, meşalelerle yürüyüş yaptı.

Zürih

Kürtlerin yanındayız

Danimarka’da yaşayan Kürtler,  Odense, Kopenhag ve Holstebro kentlerinde Newroz'u kutladı. Danimarka Birlik Partisi Eşbaşkanı Sören Sönegaard, Kürtler üzerindeki sistematik faşist baskının ve sömürünün insanlık dışı olduğunu, kendi toprakları üzerinde özgürce yaşama ve kendi kaderlerini tayin hakkına sahip olduğunu dile getirerek, Kürtlerin ve özgürlük mücadelesinin yanında olduklarını dile getirdi. Kürtlerle Dayanışma Platformu adına Heval Jan da Rojava’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın eseri olan özgür kadın ve özgür toplum sisteminden çok etkilendiğini belirtti.

KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç ise, “Onursuz bir yaşamı asla kabul etmeyeceğiz, sömürgecilere diz çökmeyeceğiz, zafer bizim olacaktır" diyerek, Abdullah Öcalan'ın ve gerillanın direnişini selamladı.

Avusturya'nın başkenti Viyana, Innsbruck ve Graz kentlerinde bir ataya gelen Kurdistanlılar ve dostları , Newroz ateşini yakarak halay çekti. Kutlamada kitle, sık sık  "Bijî Serok Apo", "Bijî Kurdistan" ve "Newroz Pîroz Be" sloganları attı.

Den Haag'ta ise Newroz ateşini yakarak kutlama yapan yüzlerce kişi meşalelerle toplanarak ateşin etrafında halaylar çekti.

*****

Beyaz Saray’da Newroz

Joe Biden ve Sinem Muhammed

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ve eşi Dr. Jill Biden Beyaz Saray'da Newroz resepsiyonu verdi. Demokratik Suriye Meclisi Washington Temsilcisi Sinem Muhammed de resmi davetliler arasındaydı. Jill Biden, konuşmasında kadın vurgusu yaparak, “Kadın, yaşam, özgürlük' çığlığı tüm dünyada yankılanmaya devam ederken, baharın yenilenişini kadınları düşünmeden kutlayamayız. Mücadelenizi görüyoruz ve yanınızdayız. Yalnız değilsiniz” dedi. ABD Başkanı Joe Biden ise “Newroz, çok sayıda sevdiğini bu yıkıcı depremde kaybeden ve yasını tutan Türkiye ve Suriye'deki aileler için umuttur" dedi. Beyaz Saray'ın resmi Twitter hesabından da Newroz kutlandı. 

Justin Trudeau

Trudeau Newroz’u kutladı

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Newroz nedeniyle yayınladığı video mesajda Newroz'u kutlayan bütün toplumlara tebriklerini iletti.Mesajını Kanada'nın iki resmi dili olan İngilizce ve Fransızca olarak yayınlayan Trudeau, "Kanadalılar, ülkemizin gelişmesinde rol oynayan uluslara minnettardır. Size mutlu ve sağlıklı bir yıl diliyorum” dedi.

Tokyo

Tokyo’da Newroz ateşi yakıldı

Japonya’nın başkenti Tokyo yakınlarındaki Akigase parkında 2000 fazla Kürt ve Japon dostun katılımı ile Newroz kutlaması yapıldı. Japonya medyasının yoğun ilgi gösterdiği Newroz kutlamalarına PYD Eşbaşkanı Salih Muslim ve HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar da video mesaj gönderdi. Korona salgını sebebi ile 3 yıldan beri kutlanamayan Newroz Japonya’da yaşayan Mereş, Dîlok ve Semsûrlu Kürtleri tekrar bir araya getirdi. Kurdistanlılar ve dostlarının Japonya Newrozu’nda depremzedeler için yapılan yardımların artırılması ve dayanışma çağrıları yapıldı. Bu yılki Newroz kutlamaları Kürt ve Japon sanatçılar sahne alırken, kitle Koma Dengê Jinên Japonyayê’in şarkıları ile kutlamayı sürdürdü.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.